Свържете се с нас

България

Георги Първанов: Г-н Радев жертва пагона и честта си

Published

on

Екипът на Нинова излъга левите хора

Георги Първанов е президент на България в периода 2002-2012 г. Лидер е на партия АБВ, която напусна управляващата коалиция и след провала на преговорите с БСП излъчи Ивайло Калфин като кандидат за държавен глава. 

Роден е на 28 юни 1957 г. в с. Сирищник, Пернишка област. Завършил е история в СУ „Св. Климент Охридски”, има докторска дисертация.

Депутат три мандата – в 37-ото, 38-ото и 39-ото НС. 

От 1996 до 2001 г. е председател на БСП. В началото на 2014 г. бе изключен от партията. Женен, с двама синове.

 

– Г-н президент, Ивайло Калфин е официалната кандидатура на АБВ за държавен глава на изборите на 6 ноември. С какви очаквания е заредена тази номинация? Генерал Радев или неназованият претендент на ГЕРБ ще е основният му опонент?

– Целта е ясна. Тя е закодирана в наименованието на коалицията „Калфин – президент“. И това не е прекалена претенция, тя отговаря на всичко онова, което знаем за г-н Калфин. Той е изключителен дипломат, голям български държавник, доказал се в различни сфери с характер и воля. Притежава всички качества, които са необходими за един държавен глава. Основният опонент е ГЕРБ, дотолкова доколкото г-н Плевнелиев, досегашният президент, беше носител на един порочен модел за развитието на президентската институция, като се започне от начина, по който той беше посочен и назначен на това място, и се мине през безбройните му гафове и непредизвикани провокации към наши партньори или просто съседи и се свърши с катализирането на редица вътрешни конфликти. Така че полемиката ще бъде главно с ГЕРБ, но в същото време ние няма да оставим нито една грешна или вредна теза на другите ни конкуренти – господин Радев и останалите кандидати, за да стане истински дебат и хората да могат да направят информиран избор.

– Какво се крие зад коалицията „Калфин – президент“ и докъде се простират хоризонтите и амбициите й? Минават ли те през парламентарно представяне и реализиране в изпълнителната власт? 

– Ядрото е досегашната коалиционна структура на АБВ с нашите приятели от ОБТ, с либералите и с ФАГО. Тя обрасна с някои други формации, сред които са атрактивните „Гергьовден“ и „Зелените“. Това идва да покаже, че ние разтваряме ветрилото. И от гледна точка на политическата ни заявка говорим за третия път, противопоставен на двуполюсния модел. Ние сме против постоянната агресия и омразата. Защото тази непримиримост в годините на криза е определено вредна. В условията на такава тежка криза не може да се казва, че ще правим само лява или само дясна политика. Не може да правиш радикални икономически реформи, без да отчиташ социалната им цена. И обратно, за да преразпределяш, за да правиш добра социална политика, трябва да има производство, което да е на ниво. Трябва да има мощен икономически растеж.

– Т.е. коалицията има стремежа да е дългосрочна и да реализира политики?

– Да, така е. Това е нашата амбиция. Това е стратегическо партньорство, а не се събираме просто да изтичаме до датата 6 ноември. Избирателят иска да види здраво партньорство не само за една институция, а за цялостното управление на държавата.

– Явяването на Ивайло Калфин сега поправителна сесия ли е за „неуспеха“ му с 1,5 млн. гласа на изборите през 2011 г.?

– Ивайло Калфин се представи много убедително на изборите през 2011 г. Резултатът наистина е висок. Той можеше да бъде и по-висок, ако всички от „Позитано“ се бяха ангажирали плътно от самото начало. Тогава също се загуби месец и половина за кампанията. Не бяха пресечени машинациите на изборите, каквито вече станаха практика. Ясно е, че Калфин има потенциал. Познат е добре. Подкрепата му е гражданска, не само политическа. Така че не може да се говори за поправителен, а по-скоро за един реванш в политическия смисъл на думата.

– Много хора отдадоха 48-те процента, които той взе тогава, на подгласника му Стефан Данаилов. Колко е вярно това и не е ли притеснително, че Ламбо сега не е във вашия отбор?

– Сега много хора, които знаем как се правят избори, сме близо до Калфин. Аз не бих полемизирал с тази теза. Моите уважения към проф. Стефан Данаилов. Ние също сме работили с него добре. Аз помня, даже пазя документацията и на тази кампания, която не беше моя в прекия смисъл на думата. Знам колко много се раздаде Ивайло Калфин и как обикаляше по една недобре подготвена програма от Тутракан до Петрич и обратно до Петрова нива. Поначало некоректно е да се разделя приносът. Никога не съм го правил примерно в отношенията ми с ген. Марин. Така е редно. Сега сме в нова конфигурация. Аз съм сигурен, че Калфин и хората, които го подкрепяме, ще докажем неговия наистина голям потенциал.

– Защо бавите обявяването на кандидатурата за вицепрезидент, в публичното пространство се завъртяха имена – академик Воденичаров примерно?

– Няма нищо по-естествено от това кандидат-президентът да определи своя вицепрезидент. Посочването от партията и коалицията означава да повторим опита на ГЕРБ и на БСП, които назначават политкомисари да стоят до президента. Не, решаваща е волята на г-н Калфин. Той трябва да избере човек, който като типаж, като фигура би могъл да даде своята добавена стойност. Така е коректно. Държавният глава би следвало да има висока степен на независимост от партиите.

– Каква е причината вие лично да не се кандидатирате, свързано ли е това с конституционния спор за вашата допустимост, или не го правите, защото няма условия за реализиране на президентска република?

– И в двете тези има нещо вярно. Да, аз смятам, че имам конституционни основания да се явя на тези избори. В същото време имам информация какво готвят и ГЕРБ, и БСП. То се вижда и в работата на ЦИК, ако щете, и в заканите, които се чуват от други органи. Наясно съм, че дори да бъда избран, битката срещу едно такова решение ще продължи в съда. А това може да доведе до конституционна криза. Не съм аз човекът, държавникът, който ще си позволи да хвърли страната в такава криза. Като президент два мандата съм постигнал максималното в рамките на тези правомощия. Ако правомощията бяха други, тогава може би си струва да се опита да реализирам по-голям потенциал. И трето, което може би е най-важно, правя тази крачка назад, защото виждам в лицето на Ивайло Калфин един човек, който би могъл да бъде безупречен, много силен президент.

– Не останаха ли обаче излъгани надеждите и очакванията на левите хора в България за обща кандидатура след провала на преговорите с БСП?

– Сигурно са излъгани. Но ги излъга екипът на г-жа Нинова, защото те загърбиха допитването, в което определено имаше воля за широка коалиция. Измислиха някакви нелепи обяснения за проектоспоразумението. Това беше фалшиво и лековато. Истината е, че някакъв външен за БСП фактор имаше решаващата роля за провала на тези преговори. Ние обаче оставаме с признателността си към социалистите, които искаха такава коалиция, които разбират, че това е без алтернатива. Които разбират, че това е необходимото, макар и не достатъчно условие, за да може наистина левицата да се върне на ключови позиции в управлението на държавата.

– Личното его на Корнелия Нинова или олигархични кръгове и оръжейни лобита зад нея си присвоиха ген. Радев? Може ли оттук нататък той да е еманципиран, или ще е заложник на интереси? Обиди ли ви с поведението си?

– За съжаление, ген. Радев беше партизиран по най-грубия начин. Но не в това е бедата. Около него се оформи матриархат, който диктува политиките, който диктува опорните точки. Това в голяма степен обрича неговата кандидатура. Отделно, аз имам своите разочарования в личен план, защото той можеше да се обърне, така както го направиха други кандидати. Приятно впечатление ми направи Велислав Минеков, не споделям много от неговите идеи, но той се обърна към онези, които са го номинирали. Благодари им и се оттегли. Очаквах поне дума на благодарност от г-н Радев, защото ние много мощно го подкрепихме – не само с резултат, по-висок от този на „Позитано“, но и с емоция, която остана излъгана. Не се прави така в политиката. Може да избереш какъвто си искаш път, но го направи с достойнство и чест, каквито изисква пагонът. А смяната с партийния пагон не означава да се обърнеш на 180 градуса.

– Това, че Радев не е обща лява кандидатура, прави ли изборите предрешени и подарени на ГЕРБ?

– С тази стъпка, с този провал на преговорите, с това поведение тип „съюзници – разбойници“ екипът на г-жа Нинова наистина прави своеобразен подарък на ГЕРБ, но ние ще се опитаме да запълним тази празнина, защото имаме много силен кандидат, който, надявам се, да бъде оценен и от ляво, и от дясно, и от всички милеещи за България наши сънародници.

– Може ли да бъде спокоен Бойко Борисов и изключено ли е вече той лично да се впусне в надпреварата?

– Не мога да гадая дали той ще играе в тази кампания, но не го съветвам да се успокоява, защото тази кампания ще бъде много остра като политически дебат, надявам се. Непредсказуема, защото има силни имена. Не бива да подценяваме никого. И повратите са възможни в не по-малка степен от 2001 г., когато аз спечелих малко неочаквано за мнозина.

– Широко популярна стана тезата, че се готви следизборна коалиция БСП – ГЕРБ. Струва ли ви се това възможно и къде е мястото на АБВ, която поне се опита да налага собствени политики във втория управленски формат на Борисов?

– Да, ние се опитахме и заложихме една практика, която смятам за вярната тогава, когато се правят коалиционни правителства. Имаше споразумение след дълги, нелеки преговори, в което бяха отчетени над 40 наши идеи. Част от тези идеи бяха реализирани от Ивайло Калфин и от нашата парламентарна група. Така че нашето бегло присъствие в това управление не остава без следа. Но не мога да гадая нищо, преди да са се провели изборите. Самоубийство би било и за двете големи партии да отидат на коалиция, преди да се известни резултатите. Аз съм привърженик на еднопартийните управления, въпреки че съм доказал, че участвам добре и в правенето на коалиция. Няма априори добро решение. Но при тази раздробеност на политическото пространство очевидно още дълги години ние бъдем управлявани от коалиции.

– Каква ще е ролята на ДПС в тези избори, трябва ли те да станат от резервната скамейка?

– ДПС постояха на резервната скамейка наистина и аз мисля, че това им оказа оздравително влияние. Това се отнася за всяка партия. Така че оттук нататък да се оправдават неща, които стават в държавата, с ДПС, са по-скоро патриотарски игри.

– Как и с кого ще търсите взаимодействие, ако Калфин стигне до балотаж?

– Всяка подкрепа е добре дошла

Интервю: Симо Русев / ПИК

 

Още

България

Най-накрая забогатяваме: Влезем ли в еврото, пенсии и заплати литват, ето как

Published

on

Според проекта на Закон за въвеждане на еврото, пенсиите и заплатите в България ще бъдат закръглени нагоре при влизането в еврозоната. Това означава, че при превалутиране от левове в евро, ако третият знак след десетичната запетая е по-голям от нула, вторият знак след десетичната запетая ще се увеличават с единица. Това правило обаче няма да се прилага за пенсии, заплати, обезщетения и социални помощи.

Когато става въпрос за сметки, депозити и кредити, те ще бъдат превалутирани от левове в евро по курса, с който България ще влезе в еврозоната. Фиксираните лихви по левовите заеми няма да се променят, но за левовите заеми с плаваща лихва на банките може да се наложи промяна в начина, по който се определя лихвата.

Също така, проектът на закона предвижда, че шест месеца след влизането на България в еврозоната банките ще обменят безплатно суми в брой от левове в евро. В селища, където няма банкови офиси, това ще се извършва в „Български пощи“. За обмяна на суми над 30 000 лева от банките ще се изисква тридневна предварителна заявка, а в пощата – за суми от 1000 лева до 10 000 лева. Ако имате по-голяма сума в брой, ще може да я обмените в пощата на няколко пъти.

Още

България

Внимавайте! Плъзна стара измама

Published

on

Добре позната на мнозина измама набира отново скорост. Мъже се преструват на закъсали на пътя. Те махат с ръце и опитват да спрат шофьори, за да им се помогне. Основната им версия е, че им е свършило горивото. В знак на благодарност са готови да се отплатят със злато. Разбира се фалшиво, под формата на пръстен или часовник, пише Гласнюз.

Жители на Варненско сигнализираха за измамниците и предупреждават:

„Румънските мошеници пак са на пътя Варна – Бургас при село Рудник.“

„Днес сутринта ме спряха в посока Приселци, на средата на баира бяха с х3 джип сребрист,“ пише мъж.

„Сутринта в 8 бяха на магистралата за Провадия същите и махаха,“ коментира друг.

„Не само там, срещнахме ги Между Карнобат и Айтос. Внимавайте не се подлъгвайте.“

„Злато менте, уж нямат пари за гориво.“

„Махат като изоглавени… някой да им спре… да им се върже.“

Оказва се, че схемата се е разпространила на повече места. Водач сигнализира, че румънци са забелязани и в района на Пазарджик, преди 9-ти километър.

Преди време сме ви разказвали за подобна схема. В някои от случаите, спирайки шофьори, се прави опит и за грабеж.

Апелираме водачите да бъдат с повишено внимание и доза мнителност към непознати лица.

Още

България

Бомба! Ето с коя депутатска съпруга Асен Василев обикаля света като командирован ДОКУМЕНТИ

Published

on

От днес изданието MEDIAMALL.INFO започва поредица, в която ще разберете на базата на документи, къде са обикаляли министрите.

Започва се с финансовия министър Асен Василев, който би трябвало да следи за всяка стотинка. Оказва се, че г-н Василев е изкарал една не малка част от министерстването си в чужбина. От броя на командировките му в чужбина човек лесно може да си помисли на коя държава служи Василев?

Още по интересно е и коя депутатска жена придружава често Асен Василев в чужбина?

Почти веднага след като е назначен за министър на финансите и вицепремиер Василев заминава за Белгия. Това се случва на 14.06.2023 г., а заедно с Василев в командировка пътува и половинката на Даниел Лорер Виолета. Както сами се досещате дестинацията на Виолета Лорер е същата като на Асен Василев. Ето и справката за тази командировка.

В следващата справка се вижда, че Асен Василев и Виолета Лорер вече пътуват за Испания, Португалия и Германия. По-късно през октомври те вече с в командировка във Франция.

Разбира се, че съвместните им командировки не спират във Франция, а продължават към Мароко и Гърция, което е видно от справката.

Не си мислете, че съвместните командировки на министър Асен Василев и Виолета Лорер приключват в Гърция? Следващата справка сочи, че Василев и г-жа Лорер отново са в Белгия. Това се случва през месец ноември 2023 г.

Веднага след настъпването на Новата 2024 г. Асен Василев и Виолета Лорер отново са в командировка в Гърция.

Приказката с командировките в чужбина на Асен Василев и Виолета Лорер приключва с дълга командировка в САЩ през месец февруари 2024 г.

blitz

Още
Реклама

Интересни

Любопитно9 часа ago

Жена работи като учителка 45 години и нямаше семейство: когато почина, разкриха огромната й тайна!

Женевиев Виа Кава е учител с много необичайна тайна. Едва след смъртта й хората разбират коя е тя всъщност. Женевиев работи...

Made in BG10 часа ago

Ето го сина-близнак на Евгени Маестрото! Кристиан е наследил таланта му (СНИМКИ)

На 31 декември 2004 г. студентката Елла Наумова ражда близнаците Кристиан и Александър, а гордият татко Евгени Димитров-Маестрото е на седмото небе от щастие. Радостта...

България10 часа ago

Най-накрая забогатяваме: Влезем ли в еврото, пенсии и заплати литват, ето как

Според проекта на Закон за въвеждане на еврото, пенсиите и заплатите в България ще бъдат закръглени нагоре при влизането в...

Made in BG11 часа ago

Мисис България вдигна сватба на Малдивите! (СНИМКИ)

Носителката на титлата „Мисис България“ Александра Милтенова се омъжи на едно от най-романтичните места по света, а именно Малдивите. Красавицата...

Made in BG12 часа ago

Съвършено проста: 37-годишната Магдалена Томова показа, че няма грам обща култура! (и Наум се изцъкли – ВИЖ ТУК)

Тя е най-възрастната в имението на „Ергенът“. Мнозина я определяха като най-надутата, а сега с пълно основание могат да твърдят...

България12 часа ago

Внимавайте! Плъзна стара измама

Добре позната на мнозина измама набира отново скорост. Мъже се преструват на закъсали на пътя. Те махат с ръце и...

Любопитно12 часа ago

Драстични промени: Така ще изглеждат жените след 50 години

Няма как да не сте забелязали, че хората с всяко следващо поколение се изменят драстично в сравнение с предишните. Учени...

България12 часа ago

Бомба! Ето с коя депутатска съпруга Асен Василев обикаля света като командирован ДОКУМЕНТИ

От днес изданието MEDIAMALL.INFO започва поредица, в която ще разберете на базата на документи, къде са обикаляли министрите. Започва се с финансовия...

Made in BG14 часа ago

Фики се отказва от музиката! (ВИДЕО)

Попфолк певецът Фики Стораро направи шокиращи признания за кариерата си и личния живот. Оказва се, че хейтът съсипвал младия Стораро,...

Любопитно14 часа ago

ЧУДО: Бебе възкръсна в ковчег!

Бебе, което бе обявено за мъртво при раждането си, е „възкръснало“ на погребението си. Случаят е от парагвайския град Сиудад...

България16 часа ago

Бизнесмен изригна: Няма готвачи за 1500 лв. заплата – само чатове и интриги

2 часа във Фейса, 2 часа интриги, 1 час кафе и хапване, 3 часа имитация, че правим нещо и плюене...

Made in BG17 часа ago

Рени отново в Египет след 30 години

Фолк ветеранката Рени се похвали, че отмаря в Египет. За почивката си обаче певицата не е избрала компанията на приятелки...

България17 часа ago

Турция пак се разтресе!

Земетресение с магнитуд 4,7 разлюля град Токат, Северна Турция, съобщи турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации...

България17 часа ago

Във Варна стана страшно! Улици са под вода, коли пропаднаха ВИДЕО

Два автомобила пропаднаха в центъра на Варна след проливния дъжд, който се излива от ранни зори в морската ни столица....

Здраве19 часа ago

4 сутрешни напитки подобряват храносмилането

Експерти съветват да започнете сутринта си с напитки, които намаляват възпалението, подобряват работата на червата и храносмилателната функция. Пиенето на...

България20 часа ago

Внимание: Магнитна буря връхлита Земята!

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 18 и 19 април. Според данните от Националната агенция...

България20 часа ago

Имен ден: Черпят най-победоносните имена днес

На 18 април Православната църквата почита паметта на Виктор Никомедийски. Имен ден празнуват Виктор и Виктория. Виктор бил войник по...

Българияедин ден ago

Гърми скандал с Лена Бориславова, спипаха я натясно с Петков не където трябва СНИМКИ

Лена Бориславова отново е забелязана в кола на НСО заедно с Кирил Петков. Бившата съветничка на Кирил Петков не е...

Любопитноедин ден ago

Шеф Токев за скъпите козунаци – Има „Ферари“, има и „Рено“

Ние не определяме цената, решаваме дали да купим Кулинарният корифей Андре Токев описа ефектно разликата в цените на козунаците преди...

Любопитноедин ден ago

Торта „15 минути с кисело мляко“ – лесна, сочна, бърза и супер вкусна

Нито иска варене, нито печене Условно тортата е кръстена „15 минути с кисело мляко“, тъй като наистина е супер лесна...

Реклама

Trending