Свържете се с нас

Свят

Дойче Веле: Внимавайте как наричате бежанците!

Published

on

Прокуратурата обвинява Луц Бахман заради коментари, публикувани във „Фейсбук”. В тези коментари той нарича бежанците „скотове”, „въшливци” и „прошляци”. В рамките на процеса прокуратурата най-напред трябва да докаже, че тъкмо Бахман е поствал въпросните обиди. Ако това наистина е така, тогава може да се приложи чл. 130 от Наказателния кодекс – за подклаждане на етническа омраза. Според обвинението, Бахман е засегнал човешкото достойнство на бежанците и съзнателно е съдействал за нарушаване на обществения ред, пише Дойче Веле.В социалните мрежи много хора с известно злорадство приветстват съдебните мерки срещу десния популист.

„Патриотичните европейци” на Бахман
Само около месец след публикуването на неговите постинги в Дрезден се проведе първата демонстрация на движението „Пегида”. Луц Бахман беше един от основателите на тази антиислямска група, чието пълно наименование гласи: „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада”. Последователите на „Пегида” редовно протестират срещу канцлерката Ангела Меркел и нейната политика за бежанците. След Дрезден, демонстранти започнаха да излизат и в други германски градове. В началото дрезденските сбирки на „Пегида” привличаха едва няколкостотин души, в апогея им на улицата излизаха до 20 000, а днес броят на протестиращите е около 2000.

Създавайки „Пегида”, Луц Бахман очевидно правилно е оценил определени настроения на хората в Саксония. В съответната група във „Фейсбук” много потребители пишат например, че на правителството трябва да се покаже, че „хората отхвърлят политиката на политическа коректност”.

Тъкмо с тази задача се захвана Бахман. Освен инкриминираните изяви, за които стана дума, във „Фейсбук” той поства снимки на членове на Кук-Клукс-Клан и една своя снимка в ролята на Адолф Хитлер. Всичко това очевидно се оказа прекалено дори за неговите другари от „Пегида”. „Ние категорично се разграничаваме от тези постинги. Те не допринасят за повишаване на доверието към „Пегида”, каза преди година тогавашната говорителка на движението Катрин Йортл. Самият Бахман се оттегли от поста си в ръководството на „Пегида” и заяви: „Изрично се извинявам на всички граждани, които са се почувствали засегнати от моите постинги.”

Подклаждане на етническа омраза

Сегашният процес срещу Бахман не е първият му сблъсък със закона. През 1998 година той беше осъден на четири години лишаване от свобода заради 16 взломни кражби, но успя да се укрие в Южна Африка. Две години по-късно беше експулсиран оттам заради невалидна виза, излежа 14 месеца в затвор в Дрезден и беше освободен под гаранция. През следващите години Бахман на няколко пъти има нови срещи със съда – заради притежаване на кокаин и заради неплатена родителска издръжка. Но неговите най-заклети последователи очевидно не се тревожат нито от криминалното му минало, нито от сегашното дело.

Понеже за предишни престъпления Бахман е бил освободен предсрочно под гаранция, която още не е изтекла, сегашният процес може да завърши с ефективна присъда лишаване от свобода. Бахман ще бъде третиран като рецидивист, а това влошава положението му. Макар че присъдата, която го грози, не е особено висока. За подклаждане на етническа омраза германският закон предвижда лишаване от свобода между три месеца и пет години. В този случай обаче, поради ограничения формат на процеса и ниската съдебна инстанция Бахман може да получи най-много двугодишна присъда.

Още

България

Турция пак се разтресе!

Published

on

Земетресение с магнитуд 4,7 разлюля град Токат, Северна Турция, съобщи турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Трусът е предизвикал силна паника. Хората са прекарали нощта навън.

Земетресението е регистрирано през нощта в 1:06 ч. Епицентърът му е бил в град Сулусарай на дълбочина 10 км.

Час и половина по-късно в Сулусарай е регистриран вторичен трус със сила 4,1.

Валията на Токат Нуман Хатипоглу посочи, че на този етап няма данни за негативни последици, а специални екипи, главно специалисти от АФАД, продължават да извършват обследване на терен за евентуални щети, информира телевизия НТВ.

Хатипоглу съобщи, че днешният ден е обявен за неучебен в училища в три общини в Токат. Той добави, че слаби вторични трусове в района продължават, предаде БТА.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая също обяви, че няма данни за пострадали хора при трусовете.

Междувременно тази сутрин в 8:45 ч. в югоизточния окръг Кахраманмараш бе регистрирано земетресение със сила 3,9. Епицентърът му е бил в град Гьоксун, а дълбочината – 11,35 км, съобщават от АФАД.

В окръг Кахраманмараш бяха епицентрите на унищожителните земетресения от 6 февруари м.г., при които загинаха над 53 хиляди души.

Още

България

Иран с жестоки заплахи към Израел, ужасът през нощта е само началото ВИДЕО

Published

on

Иранците излизат по улиците, за да отпразнуват нападението срещу Израел, докато други чакат на дълги опашки за газ заради очаквания суров отговор на Израел, пише Times of Israel.

„Смърт за Израел!“ и „Смърт за Америка“, скандират демонстранти на площади в Техеран. Те се събраха малко след като Революционната гвардия обяви началото на операция „Истинско обещание“.

Надпис върху сграда пък гласи „Следващият шамар ще е по-жесток“.

Демонстрантите развяват национални знамена на Иран и Палестина заедно с плакати, на които пише, че „Божият победа е близо“.

Голяма тълпа от демонстранти се е събрала и пред британското посолство в Техеран.

Иранци са се събрали и в третия по големина град Исфахан, където е погребан бригаден генерал Мохамад Реза Захеди, един от убитите при удара в Дамаск.

Демонстрантите също се събират близо до гроба в южния град Керман на видния командир на гвардията Касем Солеймани, който беше убит през 2020 г. при нападение с дрон на САЩ в Багдад.

На този фон пред бензиностанциите са се извили дълги опашки от автомобили. Хората са притеснени какво може да последва и започват да се запасяват.

Високопоставен израелски източник, цитиран от Channel 12, казва, че „атаката на Иран е стратегически провал“.

„Сега могат да се приготвят и да не спят спокойно“, добавя източникът заплашително.

Превод и редакция БЛИЦ

Още

България

Трагедията е неописуема. Още един ангел отиде на небето. Почивай в мир

Published

on

Съдбата на 17-годишна холандка, която избра смъртта пред болестта, разтърси света – Ноа Потовен получи право на евтаназия и тя беше извършена преди ден, съобщиха „Дейли мейл“ и „Таймс“.

Лекарите са поставили смъртоносната инжекция само ден, след като момичето навършило 17 години, защото по закон именно от тази възраст холандските граждани имат право да вземат решение за евтаназия без съгласието на родителите си.

Майка й и баща й обаче не знаели за нейното решение и изпаднали в шок, когато научили малко преди евтаназията. Те случайно намерили в стаята й няколко прощални писма, които оставила за тях и приятелите си и в които обяснява защо е стигнала до този избор. След това Ноа отправила и разтърсващо послание в социалната мрежа, в което заявила, че всичко това е резултат на безнадеждно и непоносимо психическо страдание и че до 10 дни ще умре.

„Свършва се. Не съм истински жива от толкова дълго време. Дишам, но не живея!“, написала Ноа, която от известно време спряла да се храни и дори да пие вода, след като миналата година била приета в болница в тежко състояние с поднормено тегло и поставена в кома на изкуствено хранене.

Тя е страдала от посттравматичен стрес, депресия и анорексия, предизвикани от насилие в детството й. Когато била на 11 години била нападната от свой съученик на парти, а на 14 – изнасилена от двама души. Скрила обаче тези факти от родителите си, защото я било срам.

Преди да умре, Ноа си направила списък с 15 неща, които да направи – като да кара за първи път скутер, да си направи татуировка, да пие алкохол и да пуши цигара.

Миналата година е публикувана книгата на Ноа „Да побеждаваш или да се учиш“, в която описва как преживява болката и страха всеки ден отново и отново и как в живота си на изолация се чувства почти като престъпник, макар никога да не е откраднала дори дори сладкиш от магазин. Тя се превръща в бестселър и е определяна като „най-тъжната книга“ на десетилетието.

Холандската депутатка Лиза Вестервелд, която е посетила Ноа преди смъртта й, каза, че е много силно впечатлена от нейната сила.

„Никога няма да я забравя. Ще продължим борбата й“, заяви Вестерелд пред местните медии.

Всъщност според холандския закон на евтаназията право имат всички, които са навършили 12 години, но само в случаи, когато заболяванията им са несъвместими с живота. През 2017 г. 6,5 хиляди души са избрали смъртта, възползвайки се от закона – това прави около 4,5% от всички смъртни случаи в страната.

Евтаназията е позволена и в Белгия, където миналата година лекари прекратиха живота на две тежко болни момчета – на 9 и 11 години. Децата станаха най-малките пациенти, на които са поставени смъртоносните инжекции.

У нас парламентът отхвърли идеята „сладката смърт“ да бъде разрешена и в България.

Още
Реклама

Интересни

Любопитно2 часа ago

Жена работи като учителка 45 години и нямаше семейство: когато почина, разкриха огромната й тайна!

Женевиев Виа Кава е учител с много необичайна тайна. Едва след смъртта й хората разбират коя е тя всъщност. Женевиев работи...

Made in BG2 часа ago

Ето го сина-близнак на Евгени Маестрото! Кристиан е наследил таланта му (СНИМКИ)

На 31 декември 2004 г. студентката Елла Наумова ражда близнаците Кристиан и Александър, а гордият татко Евгени Димитров-Маестрото е на седмото небе от щастие. Радостта...

България2 часа ago

Най-накрая забогатяваме: Влезем ли в еврото, пенсии и заплати литват, ето как

Според проекта на Закон за въвеждане на еврото, пенсиите и заплатите в България ще бъдат закръглени нагоре при влизането в...

Made in BG3 часа ago

Мисис България вдигна сватба на Малдивите! (СНИМКИ)

Носителката на титлата „Мисис България“ Александра Милтенова се омъжи на едно от най-романтичните места по света, а именно Малдивите. Красавицата...

Made in BG4 часа ago

Съвършено проста: 37-годишната Магдалена Томова показа, че няма грам обща култура! (и Наум се изцъкли – ВИЖ ТУК)

Тя е най-възрастната в имението на „Ергенът“. Мнозина я определяха като най-надутата, а сега с пълно основание могат да твърдят...

България4 часа ago

Внимавайте! Плъзна стара измама

Добре позната на мнозина измама набира отново скорост. Мъже се преструват на закъсали на пътя. Те махат с ръце и...

Любопитно4 часа ago

Драстични промени: Така ще изглеждат жените след 50 години

Няма как да не сте забелязали, че хората с всяко следващо поколение се изменят драстично в сравнение с предишните. Учени...

България4 часа ago

Бомба! Ето с коя депутатска съпруга Асен Василев обикаля света като командирован ДОКУМЕНТИ

От днес изданието MEDIAMALL.INFO започва поредица, в която ще разберете на базата на документи, къде са обикаляли министрите. Започва се с финансовия...

Made in BG6 часа ago

Фики се отказва от музиката! (ВИДЕО)

Попфолк певецът Фики Стораро направи шокиращи признания за кариерата си и личния живот. Оказва се, че хейтът съсипвал младия Стораро,...

Любопитно6 часа ago

ЧУДО: Бебе възкръсна в ковчег!

Бебе, което бе обявено за мъртво при раждането си, е „възкръснало“ на погребението си. Случаят е от парагвайския град Сиудад...

България8 часа ago

Бизнесмен изригна: Няма готвачи за 1500 лв. заплата – само чатове и интриги

2 часа във Фейса, 2 часа интриги, 1 час кафе и хапване, 3 часа имитация, че правим нещо и плюене...

Made in BG10 часа ago

Рени отново в Египет след 30 години

Фолк ветеранката Рени се похвали, че отмаря в Египет. За почивката си обаче певицата не е избрала компанията на приятелки...

България10 часа ago

Турция пак се разтресе!

Земетресение с магнитуд 4,7 разлюля град Токат, Северна Турция, съобщи турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации...

България10 часа ago

Във Варна стана страшно! Улици са под вода, коли пропаднаха ВИДЕО

Два автомобила пропаднаха в центъра на Варна след проливния дъжд, който се излива от ранни зори в морската ни столица....

Здраве11 часа ago

4 сутрешни напитки подобряват храносмилането

Експерти съветват да започнете сутринта си с напитки, които намаляват възпалението, подобряват работата на червата и храносмилателната функция. Пиенето на...

България12 часа ago

Внимание: Магнитна буря връхлита Земята!

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 18 и 19 април. Според данните от Националната агенция...

България12 часа ago

Имен ден: Черпят най-победоносните имена днес

На 18 април Православната църквата почита паметта на Виктор Никомедийски. Имен ден празнуват Виктор и Виктория. Виктор бил войник по...

България23 часа ago

Гърми скандал с Лена Бориславова, спипаха я натясно с Петков не където трябва СНИМКИ

Лена Бориславова отново е забелязана в кола на НСО заедно с Кирил Петков. Бившата съветничка на Кирил Петков не е...

Любопитноедин ден ago

Шеф Токев за скъпите козунаци – Има „Ферари“, има и „Рено“

Ние не определяме цената, решаваме дали да купим Кулинарният корифей Андре Токев описа ефектно разликата в цените на козунаците преди...

Любопитноедин ден ago

Торта „15 минути с кисело мляко“ – лесна, сочна, бърза и супер вкусна

Нито иска варене, нито печене Условно тортата е кръстена „15 минути с кисело мляко“, тъй като наистина е супер лесна...

Реклама

Trending