Свържете се с нас

Любопитно

Жена от Ловеч взриви Фейсбук с тази СНИМКА: Ужас! Вече не издържам!

Published

on

„Ужас! Вече не издържам! Как може…“ Това написа вчера във Фейсбук Камелия Петрова и приложи снимка със случката, която й докарала това възмущение. Става дума за голи ромски деца, къпещи на чешма в парк.Снимката е направена в центъра на Ловеч.

„Повече няма да пия от тази чешма”, гласи текстът за фотоса.

Вижда се как голите хлапета най-невъзмутимо си мият интимните части на чучура, от който минувачите би трябвало да пият вода.

Текстът обиколи за отрицателно време социалната мрежа и събра множество гневни коментари.

Още

България

И ЗАМИРИСА НА АГНЕШКО: С булгур по добруджански, печено с картофи и бира или пък шпиковано бутче

Published

on

Началото на пролетта е време за готвене на крехко агнешко месо и не е нужно само да е Гергьовден или Великден, за да си го хапнем с кеф. Идеи за приготвяне намираме на receptite.com.

С булгур по добруджански

Необходими продукти:

  • 1,5-2 кг агнешко месо
  • 1 ч.ч. булгур
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 7 ч.ч. вода
  • 2 големи глави лук
  • 1 равна с.л. джоджен
  • 1 равна с.л. девесил
  • 1/2 равна с.л. чубрица
  • 2-3 с.л. червен пипер
  • 3 дафинови листа
  • 2-3 щипки черен пипер
  • сол и олио

Начин на приготвяне:

Измийте агнешкото, нарежете го на едри парчета, на порции и го осолете леко (да постои поне 20 минути). Нарежете лука на кубчета. Почистете (отрежете) и измийте добре ориза и булгура, объркайте ги заедно с лука и всички подправки и изсипете в дълбока тава. Добавете водата, малко сол и олио според това колко е мазно агнешкото. Разбъркайте добре, разпределете равномерно в тавата и отгоре наредете парчетата агнешко. Оригинално в Добруджа се пече в пещ, но за съвременните домакини е достатъчно да включат фурната на 250 градуса и да пекат час и половина. Вкусът и ароматът са невероятни, важно е да се спазват подправките. На мен ми е по-вкусно с по-мазно агнешко и по-малко олио, но всеки си има предпочитания.

Месо под шуба

Необходими продукти:

  • 8 пържоли (свинско, агнешко, телешко месо)
  • 300 г гъби или картофи
  • 3 глави лук
  • 100 г кашкавал или твърдо сирене
  • 200-250 г майонеза
  • олио

Начин на приготвяне:

Пържолите се начукват на тънко, посоляват се и се нареждат една до друга в намаслена тава. Отгоре се поръсват с нарязаните на 3-4 парчета гъби (или нарязаните на кръгче картофи) и нарязания на кръгчета лук. Всичко се полива с майонезата. Пече се при температура 170-180 градуса.

Печено с картофи и бира

Необходими продукти:

  • агнешко месо
  • 1 кг картофи
  • 500 мл бира
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • джоджен

Начин на приготвяне:

Намазва се месото много добре с олио, сол, черен и червен пипер. Картофите се нарязват на едро, подправят се със сол и червен пипер. В тавичката се слага малко олио, картофите, месото, стръкчета джоджен и бирата. Покрива се с фолио и се пече на 180 градуса до готовност. Когато е готово, се маха фолиото и се запича още 10 минути.

Шпиковано бутче

Необходими продукти:

  • 1 агнешко бутче
  • 1 лимон
  • 2 глави чесън
  • 3 с.л. балсамов оцет
  • сол, черен пипер, розмарин
  • зехтин
  • малко бира или вино

Начин на приготвяне:

На бутчето се правят разрези за шпиковане. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Чесънът се обелва, намачква се и се шпикова бутчето. Залива се обилно с прясно изцеден лимонов сок. Кората на лимона се настъргва и се намазва бутчето с нея. След това се намазва и с балсамов оцет. Забождат се няколко стръкчета розмарин. Полива се обилно със зехтин и се завива във фолио. Слага се в загрята фурна на 220 градуса Когато агнешкото се запече, се отвива фолиото и се налива малко бира или вино. Печенето продължава на 160 градуса.

Още

Любопитно

Гергьовден – един от най-магичните дни в годината

Published

on

Гергьовден е един от най-обичаните празници в България. Празникът е магичен, не само защото пролетта разпръсква щедро цветове и ухания.

На този ден се правят най-много магии за здраве, берекет, плодовитост на животните. Има и ритуали за спиране на градушките и за опазване на имането.

Гергьовден, Джурджовден, Гюргьовден, Гергевден…

Така се нарича този празник в различни краища на страната ни. Но навсякъде той е един от най-тачените и изобилства с поверия и обичаи.

Едно от най-популярните е да се премият очите с роса. В някои родопски села дори подквасват с нея мляко. За да се хване росата по поляните, се става рано и се берат цветя, от които се свиват венци.

Хубаво е в тях да има здравец, люляк или клонче от цъфнало плодно дръвче. С такъв пролетен венец се окичват къщите и той седи докато изсъхне – за здраве на всички в дома.

Сплита се и още един венец – от къпина, здравец, глог и коприва, който се завързва с червен конец и се поставя на овцата, която първа се е сдобила с рожба през годината.

Тя ще бъде задоена обредно от млада жена, за да са плодовити домашните животни и да се раждат повече женски агънца през годината.

Младата жена е и първата, която отпива от това мляко през сухо стъбло от девесил. В този ден за първи път се прави и прясно сирене за годината, но не се осолява, за да не секне млякото на овцете. То се закичва със стръкчета от чесън, коприва и глог.

За да има мляко и млечни продукти в изобилие, на Гергьовден не бива да се дават назаем такива храни.

Извършват се обреди за прогонване на злите сили, които могат да отнемат плодовитостта на животните и да „откраднат“ млякото им.

За да не се случи това, се прави защитна магия с растения и храсти, покрити с тръни и бодли, жилещи и лютящи растения, както и такива със силна натрапчива миризма – чесън, коприва, къпина или глог.

Празникът е тясно свързан със скотовъдството и земеделието, пише „Журнaл“.  Има вярване, че св. Георги и св. Димитър са братя, при това близнаци, и са си поделили годината на две.

За св. Георги е лятото и от неговия празник пастирите тръгват вече със стадата, а щом настъпи Димитровден, се започва зимното време от годината и овчарите прибират овцете от планинските поляни.

За да има плодородни ниви и да не смачка градушка посевите, в много краища на страната именно на Гергьовден заравят червено великденско яйце в браздите. Ако на празника вали, вярва се, че от небето падат не капки вода, а злато, златен е този дъжд, защото той ще донесе изобилна реколта.

Магии за здраве и плодовитост

Освен къпането с роса рано на Гергьовден, което се прави за здраве и плодовитост, знайно е и че всеки дом дава курбан. Коли се първото родено в годината мъжко агне и то задължително присъства на празничната трапеза. Има и обреден хляб, на който има различни символи: овце и агнета, кошара, овчар, кръст.

Интересно е, че водата, с която се замесва тестото, е „мълчана“, донесена в мълчание от чешмата или кладенеца – или „цветна“, т.е. в нея са били натопени билки. При месенето остъргват нощвите със сребърна пара или гривна, а готовото тесто покриват с женска риза, та да има повече женски агънца.

За здраве е характерно да се бере и много зеленина на този ден, особено място има копривата – с която се жегват стъпалата на хората от дома, та да не ги стига зло през годината.

На този ден се връзват и люлки на плодни или солидни дървета като дъб и бук и младите момчета и момичета, на възраст за женене, се люлеят и припяват песни с любовно съдържание. Традиция е, за здраве, хората да се мерят на кантар.

Още

Любопитно

Не правете това на Цветница, ако не искате да си навлечете неприятности

Published

on

Само след няколко дни Българската православна църква ще отбележи Цветница.

Хората и до ден-днешен вярват, че има поверия, които трябва да се спазват на Цветница.

Едно от нещата, които не трябва да правите на този ден според по-старите хора, е да не сваляте върбовите клонки, с които сте окичили вратата си на Цветница предишната година.

Смята се, че ако направите това, през цялата година ще ви преследва нещастие.

Нещо повече – то ще преследва не само вас, а и всички останали членове на семейството ви.

Според поверието, на Цветница първо трябва да донесете в дома си и да окачите на входната врата новите върбови клонки и едва след това да свалите старите.

Те, разбира се, не трябва да се хвърлят в коша, а да се пуснат в течаща вода.

Смята се, че тя ще отмие цялата негативна енергия, която се е събрала, и по този начин ще се предпазите от различни болести и неприятности.

Вярва се, че ако печете питка на Цветница и тя остане неизпечена в сърцевината, това е лош знак. Според поверието това предвещава скорошна раздяла с близък за вас човек.

Никога не си позволявайте да забивате нож в хляба.

Това трябва да е закон, който да спазвате не само на Цветница, а и през всички останали дни през годината.

Вярва се, че ако прекрачите забраната и направите това, годините занапред ще са изключително бедни за вас и семейството ви.

Другото правило, което трябва да спазвате стриктно на този пролетен празник според възрастните хора, е да не чистите докато печете питка във фурната или пещта.

Вярва се, че ако направите това, ще прогоните късмета от дома си.

Както вече споменахме в редовете по-горе, това важи не само за вас, а и за всички останали членове на семейството ви.

Освен това горещо се препоръчва да хапвате по малко парченце хляб, поръсено със сол.

Това трябва да се случва не само в началото, а и в края на храненето. Смята се, че ако спазвате тази заръка, ще се радвате на щастие в семейството.

Със сигурност всеки един човек би искал семейството му да е щастливо.

В такъв случай не ви коства нищо да направите това, когато сядате да се храните и когато се нахраните.

Ако и останалите, които са седнали на трапезата, направят същото, ще засилите още повече късмета си.

Още
Реклама

Интересни

Made in BG7 часа ago

Седмици преди финала: Кристина Горджъс хвърли страшна бомба за „Ергенът“! (СНИМКИ)

Финалът на „Ергенът“ е още далеч, а тя все още е в имението и би трябвало да спазва правилата по...

България8 часа ago

УДАР ЗА МИЛИОНИ: Ошушкаха кaзинo, задигнаха над 3 500 000 лева!

Уникална кражба от кaзинo напълни джобовете на наблюдателни тарикати. Те успели да задигнат над 3 500 000 лева (3,2 милиона...

Made in BG8 часа ago

Поискаха „Ергенът“ да бъде забранено веднага

„Как може така да се излагате? Това е България… Какво и защо се показва, питам аз, за да се дава...

България9 часа ago

И ЗАМИРИСА НА АГНЕШКО: С булгур по добруджански, печено с картофи и бира или пък шпиковано бутче

Началото на пролетта е време за готвене на крехко агнешко месо и не е нужно само да е Гергьовден или...

Made in BG9 часа ago

Глория с първи коментар след жестоката катастрофа, показа ужасяващи СНИМКИ

След информацията, че Глория е катастрофирала, първоначално нямаше реакция от примата на родния поп фолк. Тя бе с изключен телефон,...

България19 часа ago

Внимание: Удря ни мощна магнитна буря, ето кога

Астрономите съобщават за геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 24 и 25 април. Според данните от Националната агенция за...

България19 часа ago

Ужасяващо ВИДЕО 18+ от мига, в който Иван Капитана гази жена зад ресторант в Пловдив

Появиха се кадри от потресаващата катастрофа в центъра на Пловдив през уикенда. Очевидци са заснели инцидента, който се случва на паркинга...

Българияедин ден ago

Закъса здраво: Мощен удар по Васил Божков от последните минути

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) по досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена...

Българияедин ден ago

Тази година няма да ядем BG череши при добра реколта, причината ще ви изуми

Благоприятните атмосферни условия в началото на годината дават надежди за добра реколта на овощни култури, посочват от Асоциацията на овощарите...

Българияедин ден ago

Диона взриви съда: Появи се в шокиращ вид след изцепката, всички цъкат с език СНИМКИ

Софийския районен съд гледа делото на попфолк певицата Денислава Сашова – Диона за шофиране след употреба на наркотично вещество. Диона се изправи...

Любопитноедин ден ago

Гергьовден – един от най-магичните дни в годината

Гергьовден е един от най-обичаните празници в България. Празникът е магичен, не само защото пролетта разпръсква щедро цветове и ухания....

Любопитноедин ден ago

Не правете това на Цветница, ако не искате да си навлечете неприятности

Само след няколко дни Българската православна църква ще отбележи Цветница. Хората и до ден-днешен вярват, че има поверия, които трябва...

Любопитноедин ден ago

Задължителни препоръки, които трябва да спазите на Цветница

На 28 април (неделя) Българската православна църква отбелязва Цветница. Сякаш вчера се подготвяхме за посрещането на Коледа и Нова година,...

Любопитноедин ден ago

Внимание! Това е най-лошият грях, който можете да направите на Великден!

Вероятно сте наясно с по-голямата част от обичаите за посрещане на Великден. Съществува обаче един огромен грях, който мнозина допускат...

Любопитноедин ден ago

Ето какво символизират ястията на великденската трапеза!

В следващите редове ще ви разкрием кои са задължителните елементи на великденската трапеза и какво символизира всеки един от тях....

Любопитноедин ден ago

Защо парите никога не ми стигат? Може би допускате тези 6 грешки!

Работите много и уж не печелите по-малко от хората около вас, но парите все не стигат. Познато ли ви е...

Любопитноедин ден ago

Тутманик по рецепта на баба – лесно и вкусно

Продукти за тутманика: 3 яйца (предварително отделете 1 жълтък за намазване) 1 чаена ч. прясно мляко 1 чаена л. сода...

Любопитноедин ден ago

Евтин и пухкав солен кекс за закуска

В края на седмицата почти всяка домакиня е изтощена и иска да сготви набързо, за да й остане някакво лично...

Любопитноедин ден ago

Децата ме обвиняват, че не им купих по един апартамент! Парите все не стигат…

Здравейте, мили хора. Най-накрая се осмелих и аз да споделя своята драма и да получа съвет от Вас. Все си мисля, че...

Любопитноедин ден ago

Бърза, лесна и вкусна вечеря: ХИТ рецепта за картофени кюфтета

В следващите редове ще ви предложим рецепта за една изключително бърза, лесна и вкусна вечеря. Тя несъмнено ще се хареса на цялото...

Реклама

Trending