Свържете се с нас

Здраве

НАПРАВЕТЕ СИ ХИДРАТИРАЩ КРЕМ ОТ МЕНТА, АЛОЕ И НЕВЕН

Published

on

Този хидратиращ крем предпазва кожата от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи, предотвратява процесите на преждевременно стареене и изравнява тена по тялото. В допълнение, той е подходящ за всеки тип кожа.
Необходими продукти:
3 супени лъжици гел от алое вера
2 супени лъжици бадемово масло
1 супена лъжица масло от невен
1 супена лъжица масло от шипка
20 капки етерично масло от мента
1 капсула витамин Е
Начин на приготвяне:
Изсипете гела от алое вера в контейнерче с херметическо затваряне. Към него добавете необходимото количество етерични масла и витамин Е. Разбъркайте добре съставките и поставете капак на съда. Съхранявайте крема в хладилник.
Начин на приложение:
Нанесете лечебното средство върху кожата след излагане на пряка слънчева светлина.
Допълнителни съвети:
Този крем може да послужи като хидратиращо средство за хората, които търсят по-лека текстура, особено за смесена кожа или такава, склонна към омазняване.
Освен това е добро средство за облекчаване на уморени крака и задържане на течности, благодарение на неговия охлаждащ ефект.
Ако страдате от леки изгаряния, например при готвене, вие може да приложите крема като бързо и ефективно средство за защита.

Framar.bg

Още

Здраве

Диабетици и хора над 60-годишна възраст да забравят за този вкусен плод

Published

on

Много възрастни страдат от инсулинова резистентност или захарен диабет затова е по-добре да не употребяват този плод

Така твърдят доказани експерти в областта на диетологията и се мотивират по следния начин: гроздето е продукт с висок гликемичен индекс, който може силно да повиши нивото на глюкоза в кръвта.

Този вкусен есенен плод е противопоказен за диабетици и в много случаи може да бъде опасен. Не се препоръчва консумирането на грозде и при диария, защото то засилва слабителния ефект.

То е противопоказно и при бъбречна недостатъчност.

Гроздето съдържа повече калий, а продуктите, богати на този микроелемент не трябва да се употребяват при бъбречна недостатъчност.

В тази връзка някои възрастни хора се питат дали, както се пише напоследък, е вредно да се консумират домати заради съдържащия се в тях лектин.

От тази гледна точка също трябва да сте предпазливи, тъй като лектинът действително се отразява негативно на храносмилането. В частност той пречи и за усвояването на витамините и хранителните вещества.

И не на последно място, а може би най-важното е възрастните хора да научат, че с годините, така или иначе, при тях се влошава способността да усвояват полезните вещества от продуктите.

Още

Здраве

Ако имате тези симптоми, тичайте при лекаря, защото…

Published

on

Преди една година забелязах, че едната ръка на шестгодишната ми дъщеря трепери, докато спи. Направихме й енцефалограма, а неврологът беше категоричен, че не е епилепсия. Но ме смущава това, че дъщеря ми спи много неспокойно, скърца със зъби по време на сън. По време на раждането й претърпя кислороден глад и я наблюдавахме при невролог. Има уголемени сливици, но я лекуваме при хомеопат. Всяка година я изследваме за глисти. На какво може да се дължат тези проблеми?

Ваня Атанасова, гр. Кърджали

Първо, при посочените от вас проблеми, може да се заподозре неврозоподобно разстройство. Но това може да се каже по-точно след допълнителни изследвания. На първо място, трябва да се консултирате с УНГ-специалист относно аденоидите.

Ако те са прекалено големи, усложняват носното дишане и поради това мозъкът страда. След това, определено трябва отново да проверите за хелминти – да направите на детето кръвен тест за антитела срещу глисти и протозои. Неврологичните проблеми често са свързани с интоксикация на организма, причинена от жизнената активност на паразитите.

Например, ламблията често провокира появата на тикове, но изключително рядко са причина за появата на епилептични припадъци. Затова невролозите винаги настояват родителите първо да излекуват детето от глисти, а след това, ако патологията не е изчезнала, да се насочат към лечение на нервната система.

Има и друг интересен момент, свързан с ламблиите. Тези протозои живеят в жлъчните канали, черния дроб, който е много тясно свързан с нервната система. Ако черният дроб е болен, със сигурност ще има симптоми от нервната система, а и обратно – при неврологична патология, функцията на черния дроб е нарушена. Всички знаем израза: жлъчен, тоест гневен, раздразнителен човек.

Причината е спазъм на жлъчните пътища и лоша функция на черния дроб. Необходимо е също така да се провери функцията му и при дете, което се оплаква от слабост, летаргия, главоболие и виене на свят, прилошаване при пътуване – тук също има директна връзка. Когато съберете резултатите от всички изследвания, консултирайте се със специалист.

Още

Здраве

Топкардиолог: Кръвно се мери само след ходене до WC!

Published

on

Д-р Александър Носиков е сред най-известните столични кардиолози. Той дава ценни съвети и насоки как хората да мерят правилно кръвното си налягане у дома ежедневно и стойностите да не са подвеждащи.

„Артериалното налягане се променя постоянно според нуждите на организма. Така например то е най-ниско по време на дълбок сън, а най-високо при стрес, физическо усилие, дискомфорт или болка. Разбирането, че някой може да поддържа постоянно 120/80 mmHg, е неиздържано от медицинска гледна точка. Противно на общоприетото схващане, промените в артериалното налягане най-често не се усещат.

Kогато налягането се измерва само по време на дискомфорт, е много трудно да се разграничи дали дискомфортът е причинен от високо АН или обратното. Поради тази причина е желателно да има проведени повече измервания при липса на оплаквания – това ни дава представа за така нареченото „базово“ или обичайно артериално налягане“, обяснява специалистът.

„Правилото е кръвното налягане да се измерва в състояние на душевен и физически покой, в седнало положение на стол с твърда облегалка, с подпряна на маса или бюро ръка. Измерванията трябва да са при празен пикочен мехур, преди кафе, цигара или храна. Прост пример – пълният пикочен мехур и позивите за уриниране водят до 20 mmHg по-високо АН в сравнение с измереното на празен мехур.

По време на измерванията не трябва да се говори или да се гледа телевизия. Мобилният телефон е желателно да не звъни по време на измерванията. Ако преди измерването е имало психо-емоционално напрежение или физическо усилие, е необходимо да минат поне 30 минути и пациентът да е напълно спокоен.

Тук следва да се добави, че е желателно да се провеждат

3 измервания през няколко минути, тъй като при част от пациентите има „емоционална оцветка“ и първото измерване е значително по-високо от 2-рото и 3-тото. В такава ситуация игнорираме 1-вото измерване и използваме средноаритметично от 2-рото и 3-тото. Ако има постоянна разлика в измерванията между двете ръце, се използва ръката с по-високото артериално налягане.

От голяма помощ за лекарите е т. нар. дневник, в който пациентът е записвал стойностите на артериалното си налягане през последните 1 или 2 седмици. В него се записват сутрешни – веднага след ставане, но на празен пикочен мехур, и вечерни измервания – в състояние на покой, но преди вечеря и питие. При наличие на оплаквания те трябва да се описват допълнително“, съветва кардиологът.

Още
Реклама

Интересни

Made in BGедин час ago

Клошарката Сузанита на колене пред Орхан Мурад: Прости ми за „кьорав изрод”, тате, дай някой лев!

Животът на Сузанита не е лесен, след като баща й Орхан Мурад напусна майка й Шенай. Девойката взе страната на...

Made in BGедин час ago

Егоист и половина! Райна отказва бебе на Вергил. Кучето й вършело същата работа

Райна е вече на 42 г. и от 5 години има любовна връзка с д-р Вергил Йерусалимов, но продължава да...

Made in BGедин час ago

Страшна драма застигна Маги на Слави: Той й предлага помощ, тя му отказва! (а мъжът й я заряза)

Дълго време тя се славеше като една от топ психоложките у нас, имаше собствен канал в мрежата, собствено предаване дори,...

Българияедин час ago

ОТВРАТ: Трупове се изсипаха от камион! (ВИДЕО)

Камион изсипа на път в Хасково мъртви птици при транспортирането им за загробване. Инцидентът станал към 17:30 часа на изхода на...

Българияедин час ago

НЕБЕСНИЯТ АД СЕ ЗАДАВА: Магнитна буря връхлита Земята!

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 18 и 19 април. Според данните от Националната агенция...

България5 часа ago

ВНИМАНИЕ: Бум на фалшивите столевки!

Бум на фалшиви столевки, показват данните на БНБ. През първото тримесечие на тази година са установени 50 неистински банкноти от 100 лева, докато...

България6 часа ago

Нагли: Един уикенд и цялата свинщина по морето лъсна

Институциите започнаха да разчистват незаконно поставените каравани по Южното Черноморие. Нерегламентираното диво къмпингуване остава един от проблемите преди старта на...

България6 часа ago

Търсят ударно служители в тези браншове, работа има

През март Агенцията по заетостта записва нов ръст в заявените в бюрата по труда свободни работни места. През пролетния месец те нарастват...

България9 часа ago

Ето какво има в бутиковия козунак за 82 лв, който не е за простосмъртни

След като съпругата на екс-премиера Кирил Петков, Линда, обяви официално цените на своите козунаци, които откровено предизвикаха смут в социалните...

Made in BG9 часа ago

Отново негативизъм срещу самотна майка, герой в „Бригада нов дом“

Каквото и да се направи за доброто на някой, винаги се намират хора, които ще търсят негативи. Едва показан последния...

България9 часа ago

Джипитата изнагляха! 10 лв. „такса компютър“ за издаване на електронна рецепта

Задължителните електронни рецепти за диабетици и за изписване на антибиотици повишиха в пъти цената на лекарския преглед за някои пациенти,...

България9 часа ago

Проф. Рачев шокира: Три циклона удрят България, иде страшна снежна виелица в…

Проф. Георги Рачев развали настроението на българите. Бързо свикнахме с нетипичното за този месец топло, та даже и горещо време, но...

България9 часа ago

Дежавю: Скандален развой с делото срещу шефката на митниците

Делото по мегаскандала за ОПГ за контрабанда отново бе отложено. Вече бившата директорката на Агенция „Митници“ Петя Банкова за втори...

България9 часа ago

Пикантна астропрогноза за кабинета „Главчев“

Служебният кабинет в зодиакалната обстановка се пада Овен, а първата му силна изява е родена по време мълчанието на Риби,...

България12 часа ago

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ: Waze готви изненади

Едно от най-масово използваните приложения у нас готви изненада. Навигацията ще получи дългоочаквана актуализация. Waze обяви, че подготвя мащабен ъпдейт,...

България12 часа ago

СПОРЕД ОТЧЕТИТЕ: Най-много пари в кеш държи БСП, в банка – ГЕРБ

Най-много пари в кеш държи БСП. Това става ясно от годишните финансови отчети на политическите сили, публикувани от Сметната палата....

Made in BG12 часа ago

БАРОВСКО: Захари Бахаров стана лорд! (СНИМКА)

Захари Бахаров се сдоби с  се сдоби с топ гъзарийка. Актьорът вече има личен монограм, който бродират ръчно по дрехите...

Любопитно13 часа ago

Всичко може да изпада от ръцете ви и да имате усещане, че някаква зла сила ви пречи

Луната е в знак Лъв от 05:25ч на 16 април до 17:12ч на 18 април В дните на Лъва се...

България13 часа ago

Мъка: Това е приказната 20-г. красавица, блъсната от влак пред очите на майка си СНИМКИ

20-годишната Юлия Аврамова е загиналата при неделния инцидент с влака по време на мотосъбора край Благоевград. Младата жена бе пометена...

България13 часа ago

Излагация: Прекъснаха срещата на ПП с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо ВИДЕО

Съпредседателите на ПП Кирил Петков, Асен Василев, акад. Николай Денков и Никола Минчев се срещнаха със симпатизанти на партията за...

Реклама

Trending