Свържете се с нас

България

Огнян Герджиков изригна в ефира! Неграмотните нямат право да гласуват! Да не се бъркат, а да ходят да се

Published

on

Служебният премиер Огнян Герджиков се изказа остро срещу неграмотните хора в България и правото им на глас.  „За мен хора, които не знаят български език и са неграмотни, не трябва да определят как да се управлява държавата. Не трябва да гласуват. Неграмотните хора не трябва да бъдат стимулирани, те са нарушители на българската Конституция.

В нея е казано, че българският език е задължителен, че трябва да се учи до 16 години. Те нарушават конституцията и не трябва да казват как да се управлява“, категоричен бе Герджиков в ефира на „Нова телевизия“.

„Неграмотен значи да не може да чете и да пише, има много такива. Тези хора не трябва да определят как да се управлява държавата. Грамотният трябва да определя как да се управлява държавата, а неграмотният да бъде така любезен да се ограмоти“, заяви премиерът.

Още

България

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ: Waze готви изненади

Published

on

Едно от най-масово използваните приложения у нас готви изненада.

Навигацията ще получи дългоочаквана актуализация. Waze обяви, че подготвя мащабен ъпдейт, част от от който е по желание на потребителите, а други промени са за по-голяма пътна безопасност.

Дъщерната компания на Google обеща да продължи да работи като най-добра алтернатива на Google Maps и да не се слива с голямото „братче“.

По-долу може да видите кои са трите най-важни функции в новия Waze. Към тях влизат още предупреждения за неравности, легнали полицаи, остри завои, по-добро навигиране в кръгови движения с информация за лентите и изходите, както и къде има постове за плащане на магистрални такси.

Училищни зони

Актуализацията на Waze ще показва на шофьорите, че карат в близост до училище. По този начин се цели по-голяма концентрация от страна на водачите и повишена безопасност за малчуганите.

Деца, играещи на улицата

Използването на Waze често може да ви предложи каране по ненатоварени и тихи улички за избягване на тежък трафик. Там обаче може да играят деца и това да създаде непосредствена опасност за тях. Скоро тези места ще могат да се отбелязват и визуализират в реално време.

Статистика на пътуването

За разлика от Google Maps при Waze няма статистически данни за пътуването. Когато пристигнете до зададената дестинация на екрана не излиза никаква статистика. Скоро това ще остане в историята и потребителите ще могат да видят данни за прекараното време на пътя.

Новостите в Waze ще трябва да бъдат налични до края на април, така че при следващата актуализация на приложението потребителите ще могат да ги ползват.

Телеграф

Още

България

СПОРЕД ОТЧЕТИТЕ: Най-много пари в кеш държи БСП, в банка – ГЕРБ

Published

on

Най-много пари в кеш държи БСП. Това става ясно от годишните финансови отчети на политическите сили, публикувани от Сметната палата.

От одитния орган съобщиха, че 122 формации са подали отчетите си в срок, 2 партии са направили това със закъснение – „Балканска демократична лига“ и „Единение“, а други 2 са пропуснали – „Зелен съюз“ и  „Чиста, единна и суверенна татковина“ (ЧЕСТ). Глобата за неподаване на отчети е между 5000 и 10 000 лв.

Документите показват, че ДПС държат по касите си 190 000 лв. На трето място се нарежда ГЕРБ едва с 95 000 лв. Значително по-малко средства в брой държат от ДСБ – 20 000 лв., и ИТН – 12 000. На свой ред „Възраждане“ и „Продължаваме промяната“ (ПП) са без пари в кеш, а „Да,България“ има само 1 лев. По-различна е подредбата на база парите по сметки и депозити в банките. Тук първенството се държи от ГЕРБ с над 2,6 млн. лв. Сравнително висока сума имат и от „Възраждане“ – 1,55 млн. лв. На трето място е ДПС, които разполагат с 969 000 лв. ПП притежава по депозити 788 бона, ИТН са с 527 000 лв., а „Да, България“ имат 424 000 лв. Хората на Христо Иванов обаче имат и спестявания в два вида дигитални валути –  близо 8000 лева. БСП има по сметките само 395 000 лв., а ДСБ – едва 83 бона.

Финансовите отчети показват още, че за 2023 г. ГЕРБ е получила над 8,2 млн. лв. приходи, но е похарчила около 9,2 млн. лв. Партията обаче има резерви за над 2,7 млн. лв. Данните показват че ПП е направила повече разходи – над 10,6 млн. лв., а приходите й са около 10,3 млн. Това си проличава и в средствата, които двете сили са дали за парламентарните и местните избори през 2023 г. ГЕРБ е похарчила около 2,5 млн. лв., а ПП – над 6,1 млн.

телеграф

Още

България

Мъка: Това е приказната 20-г. красавица, блъсната от влак пред очите на майка си СНИМКИ

Published

on

20-годишната Юлия Аврамова е загиналата при неделния инцидент с влака по време на мотосъбора край Благоевград. Младата жена бе пометена от пътническия влак, идващ от Кулата, при неправомерно пресичане на жп линията.

Мястото при разклона за с. Церово е със слаба видимост, било е шумно заради рева на моторите по време на мотосъбора и тя не видяла и не чула влака, съобщава struma.bg.

Трагедията станала за миг по злощастно стечение на обстоятелствата, тъй като малко преди това по линията преминала нейната майка. В първия момент тя дори не разбрала какво се е случило. Писъците и „Къде е детето ми?! Какво се случи?“, събрали мотористи  на релсите.

Двете жени са били заедно на мотосъбора при полигона.

Аутопсията на съдебния медик установила, че Юлия е починала вследствие на множество тежки травми, несъвместими с живота. Иззети са проби за алкохол и наркотици, които са отрицателни.

Такива са били резултатите и от пробите на машиниста на бързия влак Кулата – София, който надул свирката, когато видял човек на жп линията. За съжаление време за друга реакция и възможност да спре влака нямало и последвал фаталният удар.

(Снимки: Фейсбук)

Загиналата млада жена е от с. Копривлен, но живее отдавна в Благоевград. Тя била студентка по химия, имала приятел, с когото живеели заедно в кв. „Еленово“. Родното село на Юлия е в шок от трагедията.

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура – Благоевград, макар че основната версия е за случаен, а не предумишлен инцидент.

Заради трагедията мотосъборът бе прекратен, а до приключване на следствените действия на дежурната оперативна група от 2 РПУ – Благоевград имаше престой на влака, който пристигна със 193 минути закъснение до крайната спирка на гара София.

Заради паднала скална маса на релсите вчера бе отменено движението на пътнически влак № 16104 „Вихрен“ по направлението Добринище – Септември. За пътниците бе осигурен превоз с автобус, съобщиха от БДЖ.

Още
Реклама

Интересни

България11 минути ago

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ: Waze готви изненади

Едно от най-масово използваните приложения у нас готви изненада. Навигацията ще получи дългоочаквана актуализация. Waze обяви, че подготвя мащабен ъпдейт,...

България15 минути ago

СПОРЕД ОТЧЕТИТЕ: Най-много пари в кеш държи БСП, в банка – ГЕРБ

Най-много пари в кеш държи БСП. Това става ясно от годишните финансови отчети на политическите сили, публикувани от Сметната палата....

Made in BG19 минути ago

БАРОВСКО: Захари Бахаров стана лорд! (СНИМКА)

Захари Бахаров се сдоби с  се сдоби с топ гъзарийка. Актьорът вече има личен монограм, който бродират ръчно по дрехите...

Любопитно60 минути ago

Всичко може да изпада от ръцете ви и да имате усещане, че някаква зла сила ви пречи

Луната е в знак Лъв от 05:25ч на 16 април до 17:12ч на 18 април В дните на Лъва се...

Българияедин час ago

Мъка: Това е приказната 20-г. красавица, блъсната от влак пред очите на майка си СНИМКИ

20-годишната Юлия Аврамова е загиналата при неделния инцидент с влака по време на мотосъбора край Благоевград. Младата жена бе пометена...

Българияедин час ago

Излагация: Прекъснаха срещата на ПП с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо ВИДЕО

Съпредседателите на ПП Кирил Петков, Асен Василев, акад. Николай Денков и Никола Минчев се срещнаха със симпатизанти на партията за...

Made in BG14 часа ago

ВРЪЩА МУ ЗАВОДСКИТЕ НАСТРОЙКИ: Ивка Бейбе и Азис правят тройка! (ВИДЕО)

Скандалната репортерка Ива Иванова, по известна като Ивка Бейбе разкри че е хвърлила мерак на Костинбродския славей Азис. След страстната им...

Любопитно15 часа ago

ОПАСНОСТ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ: Живият Нострадамус разкри от къде може да започне следващата пандемия!

Екстрасенс, известен като „Живият Нострадамус“, предупреди, че лабораториите за изкуствен интелект могат да станат източника на следващата голяма пандемия. Атос...

Made in BG15 часа ago

Риана иска още деца, ще пробва за момиченце

Риана и A$AP Роки вече имат две деца – двама сина, но носителката на Грами сподели, че няма нищо против...

България15 часа ago

Новите ни лични карти ще са немско производство. Цените скачат!

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов предлага да се увеличи цената на услугите за издаване на лична карта. В случай...

България15 часа ago

БРУТАЛНО: Намериха труп, вързан със свински опашки, насред столичен парк!

Тяло на мъж е било открито в „Западен парк” в понеделник следобед, съобщи NOVA. Мястото е почерняло от полиция, районът...

България15 часа ago

Зловещо: Първа версия за кървавия ужас с два трупа в Пловдивско

Най-вероятно на водача, който е загинал в тежката катастрофа между пловдивските села Чешнегирово и Поповица този следобед, му е прилошало....

България18 часа ago

Огромен скандал със завърналата се у нас „Карфур“ и известен бизнесмен СНИМКИ

Длъжник с милиони дългове към НАП и банки завъртя бизнес авантюра с френската верига „Карфур“. Варненският бизнесмен Добромир Андонов има...

България22 часа ago

Този ли хотел във Варна е прилапал Робърт де Ниро

Гранд хотел Варна, който варненци помнят като Шведския хотел, вероятно ще е обектът на веригата на Робърт де Ниро в морската столица....

България22 часа ago

Какво се случва?! Нова стрелба по човек в България

21-годишен простреля с въздушна пушка 33-годишен мъж в село Бъркач, община Долни Дъбник, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на...

Made in BGедин ден ago

Ергенът Виктор влюбен във водеща на bTV

Риалити героят, който всеки път прави жестоко шоу в „Денсинг старс“, а последният път дори излезе с балетна пачка на...

Българияедин ден ago

Бутиковият козунак удари 80 лв. за кило!

Козунакът за Великден стига цена от 45 лева за 550 грама, което прави 82 лева за килограм. Скъпото лакомство се...

Здравеедин ден ago

Диабетици и хора над 60-годишна възраст да забравят за този вкусен плод

Много възрастни страдат от инсулинова резистентност или захарен диабет затова е по-добре да не употребяват този плод Така твърдят доказани...

Здравеедин ден ago

Ако имате тези симптоми, тичайте при лекаря, защото…

Преди една година забелязах, че едната ръка на шестгодишната ми дъщеря трепери, докато спи. Направихме й енцефалограма, а неврологът беше...

Любопитноедин ден ago

Ужасни звуци като на мъчещи се души: Избяга ли Дяволът от ада?

Избяга ли затвореният в ада дявол на свобода при опита си да се стигне с копаене до сърцето на Земята?...

Реклама

Trending