Свържете се с нас

България

Прокуратурата започна разследване за възникнала авария в завод „Арсенал“ в гр. Казанлък

Published

on

Окръжна прокуратура-Стара Загора започна разследване за възникнала производствена авария в завод „Арсенал“ в гр. Казанлък. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров екип от двама следователи се намира на мястото на инцидента, където ще бъде извършен оглед. Според първоначалните данни днес в 10,44 часа е бил подаден сигнал за възникнала производствена авария в цех №3 на територията на завод „Арсенал“ в гр. Казанлък. До момента е установено, че в цеха е възникнала производствена авария, при която е станало запалване на различни барутни съставки, вследствие на което са загинали двама души. Пожарът е бил локализиран и потушен от екипи от пожарникари. На мястото на инцидента е Дичо Атанасов, окръжен прокурор на гр. Стара Загора. Предстоят следствени действия и изясняване на причината за инцидента.

Още

България

Великденски обреди

Published

on

Най-големият и почитан празник на годината в българския народен календар е Великден. На него са посветени много фолклорни обреди.

Най-рано започват своите приготовления за Великден момите. Народните песни разказват как рано напролет те садят в своите градинки цветя, на които „поръчват” да разцъфнат точно за Великден. От тях ще сплетат празнични китки и ще ги даряват заедно с „писани” яйца на своите избраници в знак на любов. Месеци наред преди празника, момите имат още едно важно приготовление. Те се стараят да ушият и избродират най-красивите и пищни нови премени. Обичаят е да приготвят по една нова дреха за всеки от трите празнични Великденски дни. Така те ще се представят в най-бляскавия си вид на големите Великденски хора. Тези хора са кулминацията на празника и са най-голямото ритуално и всеобщо веселие за цялата година.

Когато наближи Великден, и семейните жени започват приготовления. Дни наред те грижливо събират яйцата за боядисване. Приготвят и багрилата – традицията е различните цветове да се извличат от билки и цветя. Най-старинният източник на червена боя бил риганът, събран и изсушен почти година преди това на Еньовден – празника на лековитите растения. Жълтата боя се извличала от орехови листа или кори от ябълка. Зелената боя – от прясна коприва. Освен в основния червен цвят, в българската традиция яйца се боядисват и в цветовете на дъгата.
Вярва се, че яйцата, снесени на Велики четвъртък и боядисани в червено, придобиват магическа сила – те пазят хората от болести, магии и злини. Ето защо първо те се топват в червената боя. И още преди да е изсъхнала напълно боята, майката тръква с първото боядисано яйце бузите на децата, на момите и младите снахи – за да са здрави, бели и червени през годината.

© Снимка: БГНЕС

После първото червено яйце се оставя пред домашната икона чак до следващия Великден и се използва в различни лечителски практики. Заради предпазващата им сила, момите някога носели по едно червено яйце в пазвата си от Велики четвъртък до самия Великден. Все същата вяра откриваме и в традицията червено яйце да се заравя в нивите – за да ги пази от градушка и да им донесе плодородие. Стопанката отнася червено яйце и при домашните животни и бубите – за да осигури и за тях магическа закрила и родовитост. Български обичай е преборването, чукането с яйца на Великден. Онзи, чието яйце издържи без да се пукне, ще е най-здрав и силен през годината.

© Снимка: архив

Всичко това обяснява защо самото боядисване на яйцата е обредно тайнство, което навремето се е извършвало единствено от стопанката на дома. Бабите могат само да помагат, а младите момичета и невести от семейството остават отвън пред вратата и пеят специални обредни песни, докато вътре стопанката пъстри яйцата. Това се случва в ранното утро на Велики четвъртък. Поверието е, че когато слънцето изгрее, то трябва „да види” вече готови поне първите червени яйца – за да им предаде своята животворна сила. В българската народна култура боядисаното червено яйце се възприема като образ на пролетното слънце, което съживява цялата природа и вдъхва нова жизненост на хората.

© Снимка: архив

След като свърши с боядисването на червените яйца, стопанката може да премине и към другите багри. Но и с тази пъстрота още не приключва най-важният Великденски ритуал – багренето на яйца. В старинната българска традиция на следващия ден е ред на момите и младите невести да приготвят своите великденски яйца. Тези яйца са много по-специални – те не чупят и не се ядат, а са само за гледане, за радост на очите и сърцето. Защото те се даряват на любим ерген или на млад съпруг в знак на любов, вярност, надежда за щастлив семеен живот. С перо от птица или със специален малък уред за рисуване с восък, момите и младите невести рисуват върху яйцето своите послания. Те са изразени в стилизирани образи на цветя, животни и птици или геометрични фигури, които изпълват повърхността на яйцето. Това самородно рисувално изкуство е владеела всяка селска девойка и жена някога. Точно това са т.нар. „писани” яйца, от които е произлязъл и пословичния израз за грижовно отношение към някого – „гледат го като писано яйце”.

© Снимка: архив

Има още един важен обреден елемент – великденските хлябове. Те имат различни форми и големини. Но най-важното е, че в тях се вплитат яйца – бели и шарени, по едно или няколко. Тези обредни хлябове също са ценен великденски дар – те се носят на най-почитаните роднини и на кумове. Даряват се на децата, които в празничните дни обикалят къщите с благопожелания. Такива хлябове има на празничната трапеза у дома. В тях сякаш самото слънце е приземено в житна нива – още един знак за очаквано плодородие и благоденствие през започващия нов земеделски цикъл.

© Снимка: БГНЕС

Това е основното послание на всички древни ритуали, които живеят и до днес, вплетени в християнската обредност, посветена непосредствено на Христовото Възкресение. БНР

Още

България

Голяма промяна с „Гражданската“: Вече няма да важи, ако…

Published

on

Шофьорът да плаща за смачканите ламарини и пострадалите хора, ако причини катастрофа при превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч. Това е едно от предложенията на Асоциацията на българските застрахователи, направени по внесените от Министерски съвет в парламента промени в Кодекса за застраховането, пише Труд бг.

Автомобилите задължително трябва да имат застраховка “Гражданска отговорност”, която покрива риска шофьорът да причини щети на имущество или да нарани хора.

Застраховката е задължителна, за да има гаранции, че пострадалите ще получат обезщетение.

В момента Кодексът за застраховането дава възможност застрахователните компании след като платят обезщетенията по “Гражданска отговорност”, да търсят тези пари от виновния шофьор, ако е причинил катастрофата след употребата на алкохол с концентрация в кръвта над допустимата по закон норма или под въздействието на наркотично вещество или на негов аналог.

С промени в Кодекса за застраховането от бранша искат да бъдат разширени случаите, при които след като платят по “Гражданска отговорност” могат да потърсят парите от виновния шофьор.

Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч, ако произшествието е станало след преминаване на червен сигнал на светофар, или на пешеходна пътека.

Повод за искането на застрахователния бранш са промени в Наказателния кодекс от есента на миналата година, с които беше въведена наказателна отговорност и възможност за отнемане на превозното средство, ако тежко е пострадал човек при тези обстоятелства на пътя.

Извършването на престъпление при шофиране в населено място със скорост с над 50 км/ч над ограничението и при минаване на червено би могло да бъде приравнено на груба небрежност, дори на евентуален умисъл, затова тези обстоятелства трябва да станат основания застрахователят да търси парите за изплащане на обезщетения от виновния водач, посочват от Асоциацията на българските застрахователи.

Според експерти по пътна безопасност ситуацията с удар на пешеходна пътека е по-различна от катастрофа при превишаване на ограничението на скоростта с над 50 км/ч, защото произшествието на пешеходна пътека може да е и поради неразумно преминаване на пешеходец, защото улицата е прекалено тъмна или заради други фактори, за които шофьорът няма вина.

Докато скоростта на движение е изцяло решение на самия водач на автомобила.

Ако парламентът приеме предложението шофьорът да плаща за причинените вреди при шофирате с голямо превишение на ограничението на скоростта или при минаване на червено, промяната ще има дисциплиниращ ефект спрямо водачите, посочват от АБЗ.

За тези шофьори ще има допълнителни последици от тяхното поведение, което е в особено висока степен на обществена опасност, допълват от Асоциацията на българските застрахователи.

Сключените застраховки да бъдат прекратени, ако автомобилът е конфискуван, предлагат още от застрахователния бранш.

Ако по време на действие на застрахователния договор застрахованото имущество (автомобил) бъде конфискувано по реда на Наказателния кодекс, застраховката да бъде прекратявана незабавно и автоматично, по силата на присъдата, с която санкцията за отнемане на съответното имущество е наложена, предлагат застрахователите.

По-скъпа полица след причиняване на катастрофа

Въвеждат система „бонус-малус“

Всяка компания сама ще решава

След причиняване на катастрофа ще нараства цената на “Гражданска отговорност”.

Застрахователните компании ще бъдат задължени да въведат система за “бонус-малус” при сключване на застраховки “Гражданска отговорност”.

Това предвиждат промени в Кодекса за застраховането, внесени от Министерски съвет в парламента. Промяната означава, че застрахователите трябва да вдигат цената на полицата, ако шофьор причини катастрофа, както и да предлагат по-евтини полици на изрядните шофьори.

Но правилата какви утежнения да има за нарушителите ще бъдат определяни от всяка компания. За въвеждането на “бонус-малус” се говори от години и първоначалната идея беше да има общи правила, които да важат за всички застрахователи.

Но в сегашния проект за промени всеки застраховател сам ще решава дали да вдигне цената на “Гражданска отговорност” с 1 лв. или със 1000 лв. за шофьор, причинил катастрофа.

За да могат да въведат системата “бонус-малус” застрахователите ще имат достъп до общата база с данни на Гаранционния фонд за всички плащания по застраховките “Гражданска отговорност”.

Така ако човек реши да смени застрахователя си, новата компания ще получи информация какви обезщетения е плащал предишният застраховател и така ще може да приложи системата “бонус-малус”.

Сега работят като свободна професия

Без минимални осигуровки за застрахователните агенти

Може да са на граждански договор

Застрахователните агенти да могат да работят на граждански договор, предлагат от АБЗ.

Да отпадне изискването застрахователните агенти да се осигуряват върху минималния осигурителен доход, предлагат от Асоциацията на българските застрахователи. Идеята е с промени в Кодекса за застраховането и Закона за данъците върху доходите на физическите лица да бъдат отменени текстовете, които посочват, че застрахователните агенти са хора със свободна професия.

В момента застрахователните агенти се водят свободна професия и дължат осигуровки най-малко върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се граждани, независимо от реализираните приходи от дейността.

Заради това агентската мрежа на застрахователите сериозно се редуцира през последните години, посочват от АБЗ. В България делът на хората, които са застраховали дома и живота си, е много по-малък сравнено с икономически по-развитите страни от ЕС. А намалението на застрахователните агенти не помага тази ситуация да бъде променена.

Застрахователите предлагат агентите да могат да работят на граждански договор, което ще даде възможност да плащат данъци и осигуровки само върху реално получените доходи. Ако човек може да работи като застрахователен агент на граждански договор, ще може да предлага застраховки без да се притеснява, че ако няма клиенти, трябва да плаща осигуровки за доходи, които не е получил.

От АБЗ посочват, че за кредитните посредници не важи правилото, че са хора със свободна професия, въпреки че също упражняват регламентирана дейност, трябва да отговарят на определени изисквания и трябва да се впишат в регистър на БНБ или Комисията за финансов надзор.

Така те са в по-благоприятно положение от застрахователните агенти и е добре да бъде намерена равнопоставеност, посочват от АБЗ.

Създаването на възможност застрахователните агенти да работят на граждански договор и да плащат налози само за реално получени доходи ще разшири мрежата на застрахователните посредници и ще осигури възможност за допълнителни доходи на редица граждани.

Това ще бъде от полза и за държавния бюджет, защото ще нарасне броят на сключените застраховки, а агентите ще продължат да плащат данъци, но върху реално получените доходи.

Първоначално предложението на АБЗ за застрахователните агенти е било прието от Министерство на финансите и включено в пуснатите за обществено обсъждане промени в Кодекса за застраховането, но в последствие предложението е отпаднало.

Мотивът за това е, че “промяната на статуса на застрахователните агенти има нужда от задълбочен, допълнителен анализ, включително и междусекторен сравнителен анализ с други посредници във финансовия сектор”.

Но в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, само застрахователните агенти от всички посредници във финансовия сектор са посочени като хора със свободни професии.

Ако предложението на АБЗ бъде прието, застрахователните агенти по желание ще може да продължат да се осигуряват като хора със свободна професия, ако се регистрират в БУЛСТАТ.

Общите условия не на хартия

Сменят правилата за сключване на полица по интернет

Спъват онлайн застраховките

Да бъдат улеснени правилата за сключване на застраховки по интернет, искат от бранша.

Правилата за сключване на застраховки чрез интернет ще бъдат променени с промени в Кодекса за застраховането, внесени от Министерски съвет в парламента. Но текстовете са написани така, че реално няма да облекчат правилата за сключване на онлайн полици, смятат от бранша.

В първоначално разработените промени в Кодекса за застраховането не е включено изискване за идентификация на клиента съгласно регламент на ЕС, когато полицата се сключва чрез сайт в интернет или онлайн платформа – когото има подходяща възможност за идентификация на клиента и застрахователят използва електронен подпис.

Правилата за идентификация на клиента според регламента на ЕС трябваше да важат само при онлайн сключване на застраховка “Живот”.

Но внесеният от правителството в парламента проект предвижда това да важи при сключването на всички застраховки и да бъде използвано средство за идентификация по Закона за електронното управление, което е твърде ограничително, посочват от АБЗ.

По отношение на застрахователните договори се следва политика за ограничаване на предоставянето на застрахователни услуги от разстояние, заявяват от Асоциацията на българските застрахователи.

Да отпадне изискването общите условия по застрахователните договори да бъдат предавани подписани на клиента на хартия, настояват още от АБЗ. В момента дори след сключване на застраховка от разстояние компанията трябва да изпрати полицата и хартиено копие на общите условия на клиента.

Това е удобство за клиентите, защото могат да прочетат внимателно общите условия и да знаят как трябва да действат в случай на произшествие и задействане на застраховката.

Няма да се изисква електронен подпис

Застрахователите срещу онлайн жалбите

Възразяват срещу подробностите

Гражданите ще могат за подават онлайн жалби до застрахователите и то без да ползват електронен подпис, гласят предложените от Министерски съвет законодателни промени.

Идеята е застрахователите задължително да обявят имейл, на който клиентите могат да подават жалби, ако не са съгласни с размера на изплатеното обезщетение или с мотива за отказ на плащане от страна на застрахователя.

Според Асоциацията на българските застрахователи промяната ще наруши правото на застрахователна тайна и на защита на личните данни на клиентите, включително и за чувствителна информация, ако например са касае за физически увреждания и заболявания.

Реално обаче правото на хората да подават онлайн жалби без електронен подпис е само възможност.

Ако човек се притеснява, че някой хакер или неоторизиран служител на застрахователя ще прочете жалбата му, може да я подаде на хартия. В момента често клиенти не са доволни от размера на изплатеното обезщетение, но не подават жалба, защото нямат време да ходят до застрахователя за малки суми.

Но ако могат да подават жалба онлайн, ще го правят винаги, когато не са доволни.

От АБЗ възразяват и срещу внесените в парламента промени, които предвиждат при жалба от страна на клиент, застрахователя да му дава отговор с изчерпателна калкулация на определения размер на обезщетението, включваща източника на информация, приложения метод и начина, по който е използван, за да бъде определен размера на обезщетението.

Според застрахователите това ще затрудни и оскъпи изготвянето на оценка за размера на обезщетението.

Още

България

Пудели и пачки: Шефът на МВР направи скандално разкритие, скандалът с митниците гърми

Published

on

Министърът на вътрешните работи гръмна с пост в социалната мрежа. Острата му реакция е по повод гостуване на Тенчо Тенев в една от родните телевизии в събота сутрин. Там ексшефът на КАТ заяви, че виждал един път контрабандистът Стефан Димитров само един път и то по работа. 

Той си позволи да намеси и шефът на МВР в отношения с арестувания. Това обаче разгневи Стоянов, който не закъсня с реакция:

„С недоумение гледах как Тенчо Тенев обикаля телевизионните студия, носейки торба с лъжи. Само напомням, че от събраните до момента доказателства по делото, водено от СГП, ДАНС и КПК, по безспорен начин е установено, че лицето Тенчо Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков.

Там както той, така и други лица, са получавали задачи за моето дискредитиране чрез внушения и откровени лъжи“, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Силовият министър допълни:

Питам се, дали ако се бях поддал на натиск и го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, както настояваха други високопоставени хора, сега щеше ли толкова откровено да внушава неистини по мой адрес!?“.

Причината – по-рано в ефира на NOVA Тенчо Тенев коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с бившия министър на МВР Бойко Рашков.

„Опитват се да внушат някои хора, че сме се събирали в дома на министър Рашков заедно със Стефан Димитров и Марин Димитров. Ходил съм на гости при Рашков, Стефан Димитров не е присъствал. Виждал съм го два-три пъти, беше дошъл в КАТ.

Каза, че е бил при директора на ГДБОП и че е негов приятел. Не мога да ви кажа защо е бил при Калин Стоянов“, разказа той.

blitz
Още
Реклама

Интересни

България25 минути ago

Великденски обреди

Най-големият и почитан празник на годината в българския народен календар е Великден. На него са посветени много фолклорни обреди. Най-рано...

България40 минути ago

Голяма промяна с „Гражданската“: Вече няма да важи, ако…

Шофьорът да плаща за смачканите ламарини и пострадалите хора, ако причини катастрофа при превишаване на разрешената скорост в населено място...

Made in BG47 минути ago

Ергенът си тръгва сам, майка му не харесала нито едно от момичетата

Без избраница си тръгва от предаването “Ергенът“ трескаво търсещият любовта Алек Младенов. Никоя от 26-те дами, мечтаещи на ръката им...

България50 минути ago

Пудели и пачки: Шефът на МВР направи скандално разкритие, скандалът с митниците гърми

Министърът на вътрешните работи гръмна с пост в социалната мрежа. Острата му реакция е по повод гостуване на Тенчо Тенев...

България2 часа ago

Чудото осени нашия свят преди малко! Исус Христос се спусна от небесата!

Жителите на малко градче в Аржентина станаха свидетели на невероятно произшествие. В този ден времето било облачно, но в един...

България2 часа ago

Извънредно: Полицията издирва Динко от Ямбол, извършил е тежко престъпление

Известна и твъде противоречива личност изведнъж се покри от света. Полицията издирва Динко Вълев от Ямбол, разбра GlasNews от свои...

Любопитно2 часа ago

Казвам ви го сега, за да си го знаете за Великден: Ето защо във водата на яйцата задължително се слагат кибритени клечки

Баба ми каза защо е добре да слагаме кибритени клечки във водата , когато варим яйца : опитайте! Понякога е...

България2 часа ago

Всички с пари в 6 банки получават изненада на гишето

Шест банки приготвиха нова порция промени на таксите за клиентите си. Това съобщава „Телеграф“, позовавайки се на Десислава Николова, финансов...

Любопитно2 часа ago

Априлското Пълнолуние ще отприщи бента на щастието за 4 зодии

Априлското Пълнолуние е все по-близо да се появи при нас. Това космическо събитие ще се случи на 24-ти април и...

Made in BG3 часа ago

Звяр на сцената, котенце у дома! Весела Бабинова диктува графика на Владо Зомбори

Те са едно от най-симпатичните и талантливи артистични семейства у нас. Тази година и двамата пожънаха големи успехи: той в...

Made in BG3 часа ago

Ето го личния гадател на Лили Иванова (Снимки)

Астрологът Тодор Филков съветва примата за всяко нейно решение от 40 години насам Падна тайната кой е най-важният човек в...

Made in BG3 часа ago

ГОТОВА НА ВСИЧКО: Изкусителка от „Игри на волята“ напира за любов, изтърпя страшна болка! (СНИМКИ)

Изкусителка от „Игри на волята“ се оказа готова на всичко, за да срещне любовта, включително да изтърпи страшни болки. Участничката от последния...

България3 часа ago

ОСТАВА ЛИ В ЧАС ВРЕМЕТО? Гръмотевици и дъжд преди Цветница

Всъбота очакваме разнообразно време за страната, като в източната част се очакват валежи, докато на запад ще е по-сухо. Това...

България3 часа ago

УЖАСЪТ В ТУРЦИЯ: Има ли ранени българи?

Български автобус катастрофира в Турция, стана ясно в петък късно вечерта. Инцидентът е станал на 50 километра от граничен контролно-пропускателен пункт „Малко Търново – Дерекьой“....

България3 часа ago

Красив празник е! Стотици излизат на шествие заради най-чаканото чудо

Днес православната църква отбелязва Акатистова събота – Чудотворна икона „Златна ябълка“ и Св. свщмчк Артемон, презв. Лаодикийски. Празникът Златна ябълка...

Made in BG14 часа ago

Халваджиян хвана Галена на тясно и поиска от нея да…

Макар настоящият сезон на „Като две капки вода“ по Нова тв все още да не е приключил, вече е ясен...

Made in BG14 часа ago

Николета и Ники Михайлов пускат собствено риалити, женят се пред зрителите

Плеймейтка номер 1 на републиката Николета Лозанова и мъжът на мечтите й – Ники Михайлов, започват риалити шоу по Нова...

България17 часа ago

Почти всеки „усвоява” терасата към малката кухня на панелката, но това може да се превърне в най-кошмарното решение

Ето как животът и апартаментът на едно българско семейство се превърна в ад именно заради това решение За добро или...

България19 часа ago

Продават за 13 000 лв. бивше училище в обезлюдено търновско село

ЗАКРИТОТО ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 50 ГОДИНИ УЧИЛИЩЕ В СЕЛО ГОРЕН ЕНЕВЕЦ Е ОБЯВЕНО ЗА ПРОДАЖБА Всъщност сградата на някогашното школо...

България19 часа ago

17-годишна национална гимнастичка Мария почина за 24 часа

Мъка в света на спорта. Отиде си скоропостижно голяма гимнастимка само на 17 години. Заради смъртта на младата испанска гимнастичка Мария...

Реклама

Trending