Свържете се с нас

Здраве

„ Художниците на Казанлък “ зарадва ценителите на изкуството

Published

on

Луксозно, двуезично издание за художниците на Казанлък представи на 28 ноември  доц. д-р Марин Добрев, автор на книгата. 67 са художниците, които присъстват в това уникално издание, богато илюстрирано с техни творби. Няколко поколения майстори на четката е събрал авторът – изкуствоведът Марин Добрев, който е родом от Казанлък. Изследователската работа на доц. Добрев върху биографията и творчеството на казанлъшките художници му е отнело години, но резултатът е повече от удивителен – освен биографични данни, в изданието  пресъздава и епохата, в които са творили художниците. Марин Добрев благодари на всички, които са се отзовали за реализирането на тази идея като Община Казанлък, Ротари клуб-Казанлък, Художествена галерия –Казанлък, Общинска библиотека „Искра“, Исторически музей „Искра“, Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Литературно-художествен музей „Чудомир. Той специално благодари на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която още като заместник-областен управител на Стара Загора е подкрепила неговата идея за книга „Художниците на Казанлък“, както и на фотографа Цветан Четъшки за професионалната работа. От името на доц. д-р Ружа Маринска бе направено представяне на книгата за творците на Казанлък

Здраве

Диабетици и хора над 60-годишна възраст да забравят за този вкусен плод

Published

on

Много възрастни страдат от инсулинова резистентност или захарен диабет затова е по-добре да не употребяват този плод

Така твърдят доказани експерти в областта на диетологията и се мотивират по следния начин: гроздето е продукт с висок гликемичен индекс, който може силно да повиши нивото на глюкоза в кръвта.

Този вкусен есенен плод е противопоказен за диабетици и в много случаи може да бъде опасен. Не се препоръчва консумирането на грозде и при диария, защото то засилва слабителния ефект.

То е противопоказно и при бъбречна недостатъчност.

Гроздето съдържа повече калий, а продуктите, богати на този микроелемент не трябва да се употребяват при бъбречна недостатъчност.

В тази връзка някои възрастни хора се питат дали, както се пише напоследък, е вредно да се консумират домати заради съдържащия се в тях лектин.

От тази гледна точка също трябва да сте предпазливи, тъй като лектинът действително се отразява негативно на храносмилането. В частност той пречи и за усвояването на витамините и хранителните вещества.

И не на последно място, а може би най-важното е възрастните хора да научат, че с годините, така или иначе, при тях се влошава способността да усвояват полезните вещества от продуктите.

Още

Здраве

Ако имате тези симптоми, тичайте при лекаря, защото…

Published

on

Преди една година забелязах, че едната ръка на шестгодишната ми дъщеря трепери, докато спи. Направихме й енцефалограма, а неврологът беше категоричен, че не е епилепсия. Но ме смущава това, че дъщеря ми спи много неспокойно, скърца със зъби по време на сън. По време на раждането й претърпя кислороден глад и я наблюдавахме при невролог. Има уголемени сливици, но я лекуваме при хомеопат. Всяка година я изследваме за глисти. На какво може да се дължат тези проблеми?

Ваня Атанасова, гр. Кърджали

Първо, при посочените от вас проблеми, може да се заподозре неврозоподобно разстройство. Но това може да се каже по-точно след допълнителни изследвания. На първо място, трябва да се консултирате с УНГ-специалист относно аденоидите.

Ако те са прекалено големи, усложняват носното дишане и поради това мозъкът страда. След това, определено трябва отново да проверите за хелминти – да направите на детето кръвен тест за антитела срещу глисти и протозои. Неврологичните проблеми често са свързани с интоксикация на организма, причинена от жизнената активност на паразитите.

Например, ламблията често провокира появата на тикове, но изключително рядко са причина за появата на епилептични припадъци. Затова невролозите винаги настояват родителите първо да излекуват детето от глисти, а след това, ако патологията не е изчезнала, да се насочат към лечение на нервната система.

Има и друг интересен момент, свързан с ламблиите. Тези протозои живеят в жлъчните канали, черния дроб, който е много тясно свързан с нервната система. Ако черният дроб е болен, със сигурност ще има симптоми от нервната система, а и обратно – при неврологична патология, функцията на черния дроб е нарушена. Всички знаем израза: жлъчен, тоест гневен, раздразнителен човек.

Причината е спазъм на жлъчните пътища и лоша функция на черния дроб. Необходимо е също така да се провери функцията му и при дете, което се оплаква от слабост, летаргия, главоболие и виене на свят, прилошаване при пътуване – тук също има директна връзка. Когато съберете резултатите от всички изследвания, консултирайте се със специалист.

Още

Здраве

Топкардиолог: Кръвно се мери само след ходене до WC!

Published

on

Д-р Александър Носиков е сред най-известните столични кардиолози. Той дава ценни съвети и насоки как хората да мерят правилно кръвното си налягане у дома ежедневно и стойностите да не са подвеждащи.

„Артериалното налягане се променя постоянно според нуждите на организма. Така например то е най-ниско по време на дълбок сън, а най-високо при стрес, физическо усилие, дискомфорт или болка. Разбирането, че някой може да поддържа постоянно 120/80 mmHg, е неиздържано от медицинска гледна точка. Противно на общоприетото схващане, промените в артериалното налягане най-често не се усещат.

Kогато налягането се измерва само по време на дискомфорт, е много трудно да се разграничи дали дискомфортът е причинен от високо АН или обратното. Поради тази причина е желателно да има проведени повече измервания при липса на оплаквания – това ни дава представа за така нареченото „базово“ или обичайно артериално налягане“, обяснява специалистът.

„Правилото е кръвното налягане да се измерва в състояние на душевен и физически покой, в седнало положение на стол с твърда облегалка, с подпряна на маса или бюро ръка. Измерванията трябва да са при празен пикочен мехур, преди кафе, цигара или храна. Прост пример – пълният пикочен мехур и позивите за уриниране водят до 20 mmHg по-високо АН в сравнение с измереното на празен мехур.

По време на измерванията не трябва да се говори или да се гледа телевизия. Мобилният телефон е желателно да не звъни по време на измерванията. Ако преди измерването е имало психо-емоционално напрежение или физическо усилие, е необходимо да минат поне 30 минути и пациентът да е напълно спокоен.

Тук следва да се добави, че е желателно да се провеждат

3 измервания през няколко минути, тъй като при част от пациентите има „емоционална оцветка“ и първото измерване е значително по-високо от 2-рото и 3-тото. В такава ситуация игнорираме 1-вото измерване и използваме средноаритметично от 2-рото и 3-тото. Ако има постоянна разлика в измерванията между двете ръце, се използва ръката с по-високото артериално налягане.

От голяма помощ за лекарите е т. нар. дневник, в който пациентът е записвал стойностите на артериалното си налягане през последните 1 или 2 седмици. В него се записват сутрешни – веднага след ставане, но на празен пикочен мехур, и вечерни измервания – в състояние на покой, но преди вечеря и питие. При наличие на оплаквания те трябва да се описват допълнително“, съветва кардиологът.

Още
Реклама

Интересни

Made in BG12 часа ago

ВРЪЩА МУ ЗАВОДСКИТЕ НАСТРОЙКИ: Ивка Бейбе и Азис правят тройка! (ВИДЕО)

Скандалната репортерка Ива Иванова, по известна като Ивка Бейбе разкри че е хвърлила мерак на Костинбродския славей Азис. След страстната им...

Любопитно12 часа ago

ОПАСНОСТ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ: Живият Нострадамус разкри от къде може да започне следващата пандемия!

Екстрасенс, известен като „Живият Нострадамус“, предупреди, че лабораториите за изкуствен интелект могат да станат източника на следващата голяма пандемия. Атос...

Made in BG12 часа ago

Риана иска още деца, ще пробва за момиченце

Риана и A$AP Роки вече имат две деца – двама сина, но носителката на Грами сподели, че няма нищо против...

България12 часа ago

Новите ни лични карти ще са немско производство. Цените скачат!

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов предлага да се увеличи цената на услугите за издаване на лична карта. В случай...

България12 часа ago

БРУТАЛНО: Намериха труп, вързан със свински опашки, насред столичен парк!

Тяло на мъж е било открито в „Западен парк” в понеделник следобед, съобщи NOVA. Мястото е почерняло от полиция, районът...

България12 часа ago

Зловещо: Първа версия за кървавия ужас с два трупа в Пловдивско

Най-вероятно на водача, който е загинал в тежката катастрофа между пловдивските села Чешнегирово и Поповица този следобед, му е прилошало....

България16 часа ago

Огромен скандал със завърналата се у нас „Карфур“ и известен бизнесмен СНИМКИ

Длъжник с милиони дългове към НАП и банки завъртя бизнес авантюра с френската верига „Карфур“. Варненският бизнесмен Добромир Андонов има...

България19 часа ago

Този ли хотел във Варна е прилапал Робърт де Ниро

Гранд хотел Варна, който варненци помнят като Шведския хотел, вероятно ще е обектът на веригата на Робърт де Ниро в морската столица....

България19 часа ago

Какво се случва?! Нова стрелба по човек в България

21-годишен простреля с въздушна пушка 33-годишен мъж в село Бъркач, община Долни Дъбник, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на...

Made in BG22 часа ago

Ергенът Виктор влюбен във водеща на bTV

Риалити героят, който всеки път прави жестоко шоу в „Денсинг старс“, а последният път дори излезе с балетна пачка на...

България22 часа ago

Бутиковият козунак удари 80 лв. за кило!

Козунакът за Великден стига цена от 45 лева за 550 грама, което прави 82 лева за килограм. Скъпото лакомство се...

Здраве22 часа ago

Диабетици и хора над 60-годишна възраст да забравят за този вкусен плод

Много възрастни страдат от инсулинова резистентност или захарен диабет затова е по-добре да не употребяват този плод Така твърдят доказани...

Здраве22 часа ago

Ако имате тези симптоми, тичайте при лекаря, защото…

Преди една година забелязах, че едната ръка на шестгодишната ми дъщеря трепери, докато спи. Направихме й енцефалограма, а неврологът беше...

Любопитно22 часа ago

Ужасни звуци като на мъчещи се души: Избяга ли Дяволът от ада?

Избяга ли затвореният в ада дявол на свобода при опита си да се стигне с копаене до сърцето на Земята?...

България23 часа ago

Голям празник! Почитаме съратници на апостол Павел

На 15 април Църквата почита свети апостоли Аристарх, Пуд и Трофим. Свети Аристарх бил спътник на свети апостол Павел в...

Любопитноедин ден ago

От 2 литра мляко правя 1 кг домашно сирене: без закваска и лимонтузу, яде се след 4 часа!

Опитвали ли сте домашно сирене ? Мекият му и не толкова солен вкус е любим на мнозина. По структура и...

Любопитноедин ден ago

Господ Бог винаги има някакъв план за нас. Прочети и осъзнай, че желанията ти винаги се сбъдват

Понякога нещата не се случват така, както си ги представяме. Това обаче не бива да ни отчайва, защото е много...

Здравеедин ден ago

Топкардиолог: Кръвно се мери само след ходене до WC!

Д-р Александър Носиков е сред най-известните столични кардиолози. Той дава ценни съвети и насоки как хората да мерят правилно кръвното...

Made in BGедин ден ago

Фараона ИЗБУХНА: 5 бона глоба за „Моя страна, моя България“? Струваше си рекламата, искам още!

„Всъщност, за 5000 лв. тази реклама, която ми направиха – мисля, че си струва. Даже, бих дал още толкова, за...

Любопитноедин ден ago

Лечебното място в Родопите, което дори Александър Македонски е посещавал

Скрита дълбоко в сърцето на Средните Родопи се намира малката община Баните. Място, което е сякаш целунато от Бога –...

Реклама

Trending