Connect with us

България

Епидемиолог №1 д-р Ангел Кунчев: Идва зловещ вирус убиец! Стотици с 40 градуса в болниците

Published

on

Д-р Ангел Kунчев е най-известният български епидемиолог. От 20 години той работи в тази област на медицината, а от 2001 г. ръководи дирекцията за надзор на заразните болести в Министерството на здравеопазването. От две години той е главен държавен здравен инспектор.

– Цялата страна пламна от чревни инфекции, д-р Кунчев! Джипитата съобщават, че в коридорите на поликлиниките не могат да се разминат от пациенти?

– Вярно е, според експертите на Центъра за заразни и паразитни болести през последните 1-2 седмици наистина има много случаи на т.нар. аденовирусни инфекции. Те преминават приблизително леко, за един-два дни. Предизвикват чревен дискомфорт Лошото е, че в същото време се наблюдава и силна атака на т.нар. ентеровируси.

– Те ли са по-опасните?

– Те наистина са много сериозни. Заболяването, което предизвикват, протича със силна диария, нерядко се стига и до обезводняване. Болният изпада в безсъзнание. Особено тежко то преминава при децата, защото те са много чувствителни на обезводняване. Според епидемиологичната справка най-много болни тези дни имаме по морето, но е пламнала и цялата страна.

– Кой е вирусът злодей, предизвикал тази епидемия от стомашни разстройства? Кой го пренесе и откъде?

– Забравете за името на виновника! Групата на ентеровирусите се състои от десетки представители, както и от т.нар. субтипове ентеровируси. Изобщо – става дума за голямо разнообразие от причинители на болестта, за една огромна гвардия от опасни болестотворни микроорганизми. Говоря за тези, които причиняват по-тежко протичащи заболявания, както и усложнения.

– Май нещо премълчавате, д-р Кунчев? Защото се говори, че тазгодишните ентеровируси водят до парализи на жертвите си, вече имало и жертви. 

– Ще призная, че в момента се ровим дълбоко в генезиса на тези вируси. Много внимателно следим всички проби, взети от пациенти, и с каква скорост и къде се разпространява заболяването. Защото никак не беше толкова отдавна епидемичният взрив в Барселона, който изправи на нокти епидемиолозите в целия ЕС.

– Кой причини този взрив?

– Зловещият Ентеро 71! Внимаваме, защото той преминава с висока температура, силна отпадналост, обезводняване, загуба на съзнание. И най-страшното – води до изключително тежки поражения – менингит, енцефалит, парализи.

– Значи гарантирате, че още не е дошъл в България, така ли? Всъщност Барселона никак не е толкова далеч от нашата страна?

– Още не е дошъл у нас, но ще призная, че го чакаме. Затова и всички наши епидемиолози са в пълна готовност да го посрещнат подготвени. Само че това зависи до голяма степен и от джипитата, които поставят диагнозите. Сега няма място за пропуски, за небрежност и нисък професионализъм. Предупредили сме всички колеги лекари да бъдат максимално точни в диагнозата, навреме да изпращат материали от пациентите си за изследване. За жалост, не всички го правят съвестно.

– Колко души пострадаха от епидемичния взрив в Барселона?

– Стотици, но 87 деца бяха в много тежко състояние с менингит и енцефалит, както и с парализи на различни части на тялото. Двадесет от малчуганите още са в реанимация. Тъкмо затова аз настоявам да бъдем нащрек. Защото пазим спомена за подобен взрив, предизвикан от същия вирус. Той се случи през 1974 г. Пораженията бяха жестоки. Стотици заболели, настанени в болници. Имаше и смъртни случаи.

– Сега върлува и грип. Не е ли необичайно за топлите месеци, свикнали сме да го посрещаме през зимата, д-р Кунчев?

– Под летен грип разбираме друг вид вируси – т.нар. коксаки. Те също донесоха тежки поражения. Коксаките пък вилнеят през най-горещите дни на лятото, когато температурите са над 32-34 градуса. Обичат топлото време, тогава се размножават с пълна сила.

– Как хващаме ентеровирусите?

– Когато поглъщаме замърсена храна и вода. Колкото и чудно да е, но понякога и по въздушно-капков път, подобно на респираторните инфекции. За кой ли път го казвам и ще продължа да го повтарям – не допускайте мръсни ръце! Чрез тях може да си вкарате в организма опасни ентеровируси. Защото можем да ги хванем дори от дръжките в автобуса и трамвая, от банкнотите, от перилата на стълбите в офиса. Вярно, важна е дозата, която сме поели, т.е. концентрацията на вирусите. Както и в момента какви са защитните сили на организма ни. Ентеровирусите са много чувствителни на дезинфекционните препарати. Затова препоръчвам да се използват мокри кърпички, които са с дезинфектиращ ефект.

– Издръжливи ли са на жега и студ?

– Да, при определени условия – влага и топлина, те могат да издържат дори 24 часа. Хич не се плашат и от ниските температури. Хладилникът, който определено работи в наш интерес срещу бактериите, при тях не може да ни помогне.

– Май излиза, че трябва да се откажем и от къпането в морето това лято! Помните ли колко замърсена дори с фекалии беше водата край село Лозен?

– Разбира се, че помня. Но това са епизодични случаи, те не могат да бъдат напълно показателни.

Аз лично не вярвам, че можем да са заразим от морската вода, в нея разреждането е особено голямо. А и тя не е добра среда за ентеровирусите. Същото се отнася и за басейните, още повече че в тях редовно се сипват хлор и куп други силни химически препарати.

– Нищо не казахте как да се лекуваме?

– Препоръчвам още при първите признаци на болестта – диария и висока температура (всъщност тази година епидемията е характерна с висока температура, която много трудно се сваля!), незабавно да се търси лекарска консултация. Понякога включването на система за вливане на серуми за около час може да предотврати обезводняването на организма и ще ни спести много неприятности. Отново напомням: забравете за самолечението и за антибиотиците! Те не действат на ентеровирусите, само ще изтровите организма си.

– По това време на лятото се появяват и други вредители – кърлежите и комарите!

Цялото интервю и още интересни четива вижте на Retro.bg!

България

Ето каква ви е кармата, според датата на която сте се родили –

Published

on

Според  нумерологията датата на раждане  е пряко свързана с характера на човека, с неговата индивидуалност и не на последно място – с талантите му.

За да разберете в каква степен, това което правите, е вашата истинска карма , проверете какво пише за датата ви на раждане :

  • За родените на 1, 10, 19, 28 би могло да се каже, че имат усет към бизнеса, влекат ги новостите, постоянно предприемат нови планове и лесно зарязват това, което са постигнали, за да се хвърлят в неизвестното. Родените на 10 – лидери, новатори.Лесно изпадат в депресивни състояния.
  • За родените на 2 и 20 категорично би могло да се каже, че умеят да изслушват и да разбират човека срещу себе си, да поглеждат всяка ситуация и от двете й страни. Обичат хармонията и баланса. Креативни и творчески натури.
  • За родените на 3, 12, 21, 30 може да се каже, че са много талантливи. Обичат свобо дата  и независимостта.
  • За родените на 4, 13, 31 – тези хора са чудесни служители, защото стриктно изпълняват своите задължения. Може да се каже, че това са отборни играчи и не поставят собствената си личност пред благото на колектива. Издигат се бързо в служебен план. Не обичат авантюрите.
  • За родените на 5, 14, 23 – това са адаптивни хора, готови на експерименти, обичат риска. За тях подходящи са професии в областта на туризма, тъй като успешно се справят в изучаването на чужди езици.
  • За родените на 6, 15, 24 – тези хора определено имат усещане за красота и хармония. Това са истински естети, които трябва да използват тези свои качества – например да рисуват, пишат, изработват различни неща.
  • За родените на 7, 16, 25 – това са хора, които умеят да се самоанализират, перфекционисти са в това, което вършат и са много концентрирани в своите задължения. Хората, родени на тези дати, ще се справят благополучно с професии, които са свързани с преподаване, мениджмънт, журналистика, изследователска дейност.
  •  За родените на 8, 17, 26 – родените на тези дати са силни личности, често дори властни, но едновременно с това и много харизматични, с което бързо печелят доверие. Лидерските позиции биха им подхождали много.
  • За родените на 9, 18, 27 – това са борбени личности, които умеят да отстояват собствените си позиции и следват идеалите си. Обичайно хората, родени на тези дати, са привлечен най?вече от хуманитарни дейности и милосърдие. Често стават популярни.
  • За родените на датите 11, 22 и 29 се смята, че са специални: ? Родените на датите 11 и 29 са извънредно предприемчиви – те имат много добър нюх за бизнес и творчество. Непрекъснато имат нови идеи, които искат да осъществяват. ? Родените на 22 са особено посветени на работата си. Извънредно креативни са и могат да изпълнят и най?смелите си желания.
Continue Reading

България

Вдовицата на убития командос Емил Шарков проговори за новата тръпка в живота си

Published

on

За мнозина любовта е пътуване, а за други пътуванията са любов. За Милена Шаркова и половинката ѝ Лъчезар Петров важат и двете. Отношенията им започват години след запознанството им, но изживяват връзката си с трепетите на ученическа любов.

„Запознахме се около работните ни ангажименти, въпреки че се познаваме така от много години. … и изведнъж отношенията ни минават на по-приятелска плоскост и разговорите става по-задушевни”, разказва Милена пред bTV.

„Така стана, че тя беше планувала едно пътуване с дъщеря си в Италия и буквално деня след като стана ясно, че между нас ще се получи нещо. И това бяха едни 5 много бавни за мен дни. Дни, в които чаках тя да се върне, и като тийнейджъри общо взето си чатехме.

Тя ми казваше, че ходи и се крие от дъщеря си в тоалетната, за да пише нещо, което нали е много странно на годините, на които сме, да изпадаме в такава ситуация, но пък беше и забавно”, спомня си Лъчезар.

Щастието за двамата влюбени идва, след като е изстрадано. Лъчезар преминава през развод, а Милена губи обичания си съпруг – командоса Емил Шарков, който е прострелян по време на спец акция в Лясковец през март 2014 г. Излекувани от силата на любовта, двамата продължават заедно.

А отношенията им, както самата Милена казва, са като красив танц.   И двамата са страстни пътешественици и заедно пътуват из целия свят.

Сред незабравимите им екзотични обиколки са тези в Италия, Доменикана, Мексико. Любими спомени имат и от плажа Мая Бей в южната част на Тайланд, по-известен като плажа на Леонардо Ди Каприо от едноименния филм.

Забавните моменти имат и по време на пътуването им в Мексико, когато Милена приема предизвикателството да преодолее страха си от гмуркане под вода. Историята на Милена и Лъчезар доказва, че втори шанс за любовта има. И то за истинска любов.

Continue Reading

България

Мъж с коронавирус в Стара Загора, изолираха го в болницата, обявяват извънредни мерки

Published

on

В клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” АД в Стара Загора е изолиран украински гражданин за наблюдение, тъй като има съмнения, че е заразен с коронавируса, съобщиха от болницата. Той е с постоянно жителство в Стара Загора, но през последните три години е пребивавал в Китай, откъдето се е прибрал на 4 февруари.

Поради еднократно повишаване на температурата и инфекциозна бдителност е хоспитализиран. Взет е носогърлен секрет за изследване на коронавирус 2019-nCoV, който е изпратен в Националната референтна лаборатория в София. Очаква се резултатът да стане ясен до 24 часа.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България5 дни ago

Ето каква ви е кармата, според датата на която сте се родили –

Според  нумерологията датата на раждане  е пряко свързана с характера на човека, с неговата индивидуалност и не на последно място – с талантите...

България5 дни ago

Вдовицата на убития командос Емил Шарков проговори за новата тръпка в живота си

За мнозина любовта е пътуване, а за други пътуванията са любов. За Милена Шаркова и половинката ѝ Лъчезар Петров важат...

България1 седмица ago

Мъж с коронавирус в Стара Загора, изолираха го в болницата, обявяват извънредни мерки

В клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” АД в Стара Загора е изолиран украински гражданин за...

България2 седмици ago

Жена почина, докато чакаше да вземе пенсията си

Жeнa ce cтрoпoли нa зeмятa и пoчинa в пoщeнcкa cтaнция в Плoвдив, cъoбщaвa Плoвдив нaу. Трaгeдиятa ce cлучилa в клoнa...

България2 седмици ago

Явор Бахаров изчезна мистериозно

Иво Аръков, Бойко Кръстанов, Боряна Братоева, Даниел Цочев се събраха на ексклузивното представяне на новия сериал на bTV и „Междинна...

България2 седмици ago

Защо не бива да ходите до тоалетната, ако се събудите посред нощ –

Повечето от нас правят всичко погрешно и напразни опити да заспим само се довеждаме до безсъние. Късно през нощта изведнъж...

България2 седмици ago

Спипаха 21-годишната булка Миляна на дядо „на калъп“ с друг пенсионер

Cвaтбaтa нa 74-гoдишния Милoйкo Бoжич и 21-гoдишнaтa Милянa Бoгдaнoвич бeшe eднa oт нaй-oбcъждaнитe тeми в Cърбия. Двaмaтa ce oжeнихa прeз...

България2 седмици ago

Затова погребенията се правят на 3-ия ден след смъртта –

Колкото и да искаме да живеем вечно, хората са предопределени да умрат. Следователно делата с погребението рано или късно ще засегнат...

България2 седмици ago

Грипът убива наред до България ,жертвите са десетки в Румъния

Броят на лицата, починали от грип в Румъния, достигна 25 души, съобщи днес Националният център за наблюдение и контрол на...

България2 седмици ago

Европа се готви за опасна буря!

Северна Европа бе обхваната днес от силни ветрове и проливни дъждове, а метеорологичните служби от Ирландия до Германия предупреждават населението...

Made in BG2 седмици ago

4 магически места в България, които сбъдват желания

Има места в България, които притежават необяснима енергия и очарование. Места, на които веднъж докоснал се до тях, остават у...

България2 седмици ago

Отново засякоха „истинско“ сирене на пазара у нас

Агенцията по безопасност на храните е извършила проверка на качеството на сиренето в търговската мрежа. От 8 марки 3 са...

България2 седмици ago

Внимавайте: Не изплащат печалбите от билетчетата, но ги продават

Търкането на лотарийни билетчета категорично остава вече в миналото. Не само по закон, а и в съзнанието на хората. Наша...

България2 седмици ago

Очаква се опасна снежна буря да разтърси Германия

Германия се готви за буря, която вероятно ще я държи в плен в продължение на два дни. Според прогнозите стихията...

България2 седмици ago

Стив Ханке: България не трябва да приема еврото

Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към еврозоната. Това заяви бащата на валутния борд...

България2 седмици ago

Кой стори това? Българска изложба в Лувъра, но в отдела за „Ислямско изкуство“

Предстоящата трета българска изложба в Лувъра през лятото на 2020 година е на път да предизвика обществен скандал.  Ще бъдат...

България2 седмици ago

Сгащиха общински съветник за бракониерство

Общинският съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев е бил хванат в бракониерство. Свидетели са подали сигнал за съмнителните рейсове, които били извършвани с...

България2 седмици ago

Ето в какви условия се търсят изчезналите баща и син, вятърът и студът са безмилостни

Трети ден продължава спасителната операция по издирването на двама туристи – баща и син от Стара Загора, които се изгубиха...

България2 седмици ago

Десетки души са в бедствие над Перущица след обилния снеговалеж

15 души продължават да бъдат откъснати в местността Върховръх над Перущица след последния снеговалеж в Родопите.  Верижната машина, която късно...

България3 седмици ago

Нови подробности за ареста на Божков в ОАЕ, сгащили го с 500 милиона, опитвал да подкупи полицаите

Българската прокуратура чака днес официално потвърждение за задържането на издирвания бизнесмен Васил Божков на територията на Обединени арабски емирства (ОАЕ)....

Advertisement

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com