Don't Miss

Гласуват промените в конституцията на първо четене в комисия

   

Времената парламентарна комисия за промени в конституцията ще гласува на първо четене предложенията за реформа на основния закон в областта на съдебната власт.

Очаква се промените да минат на ниво комисия, но това не е гаранция, че в пленарна зала управляващите ще успеят да съберат мнозинство от минимум 160 народни представители. За да стане това ще е нужна подкрепа и от депутати от БСП лява България и/или ДПС. Заседанието е насрочено за 15.00 часа в зала 134 на парламента. Преди гласуването депутатите ще проведат и дискусия по конкретните предложения.

На 15 юли се очаква Народното събрание да се произнесе по внесените преди месец текстове за промяна на конституцията. 132-ма народни представители обявиха текстове, които си поставят като основна цел разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари. Промените са подкрепени от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и част от депутатите от Български демократичен център. Засега промяната на основния закон не се подкрепя от четвъртия партньор в управляващата коалиция – АБВ, както и от левицата и Движението за права и свободи. Групата на Атака обяви, че ще бойкотира дебатите и вероятно няма да ги подкрепи и в зала.

В петък стана ясно, че от ГЕРБ и РБ предлагат на депутата от левицата Мая Манолова поста на национален омбудсман срещу подкрепа от БСП за промяна на основния закон. Политически пазарлъци се водят и с други депутати от левицата. От ГЕРБ и РБ дори предлагат предоставянето на места на опозицията в Конституционния съд и в Инспектората към ВСС в замяна на гласовете им. През есента предстои смяна на четирима конституционни съдии, двама от които ще бъдат избрани от парламента. Очаква се промените да бъдат подкрепени от отделни депутати като Георги Кадиев, когото Парламентарната група на БСП лява България се готвеше да изключи преди две седмици.

Миналата седмица се проведоха две заседания на комисията, на които тезата, че обикновено Народно събрание може да реформира конституцията в частта за съдебната власт отново бе подложена на критични мнения. Част от експертите и представителите на съдебната власт смятат, че за промяна на основния закон е необходимо свикване на Велико народно събрание. Сгъстеният график на заседанията на комисията определено показа, че мнозинството бърза с опита да прокара промяната на Конституцията поне на първо четене преди края на политическия сезон в края на юли месец.

БГНЕС пропомня, че поне три са причините за интереса на мнозинството да се опита скоростно да събере нужната парламентарна подкрепа. Първата е свързана с очаквания след десет дни устен доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка. Последната мисия на експертите на Брюксел у нас се проведе преди два месеца. При последвалата визита в България на заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс, той даде да се разбере, че докладът за България ще е далеч по-критичен от устното докладване за напредъка на Румъния в борбата с организираната престъпност и корупцията. Евентуалното гласуване на промените в навечерието на устния доклад, би могло да смекчи критичния тон на ЕК към София.

Втората причина за желанието на управляващите да прокарат конституционната реформа преди началото на лятната ваканция е свързана с процедурата по окончателното приемане на промените. Ако има подкрепа от 160 народни представители, то ще са нужни три гласувания, като между първите две трябва да са минали минимум два месеца, т.е. мнозинството ще може да се възползва от почивния август месец. Ако има подкрепа на 180 народни представители, промените могат да минат и само чрез две гласувания.

Междувременно правосъдният министър сам отложи за есента внасянето в парламента на предложенията за промени на ключовия Закон за съдебната власт, за да е наясно до каква степен те могат да са радикални, което би станало възможно едва след промяна на основния закон. Третата причина за ускорената процедура на заседания на парламентарната комисия е свързана с желанието на двете основни политически сили в четворната коалиция – ГЕРБ и Реформаторския блок да успеят да прокарат конституционната реформа преди местните избори на 25 октомври 2015 г. Промяна на основния закон в навечерието на местните избори, макар и с подкрепата на опозицията, би дало възможност ГЕРБ и РБ да отчетат ключов за първата година на управлението си успех.

 

                break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com