Don't Miss

380 лв. става минималната заплата от днес

   

Минималната работна заплата в страната от днес става 380 лв. Пенсиите за стаж и възраст, които са отпуснати до 31 декември 2014 година, ще се индексират с 1.9%. Също днес започва приемането на молби за отпускане на целеви помощи за отопление за следващия зимен сезон.

Минималната заплата се вдига с 20 лв., след като правителството прие повторно постановлението, с което дава зелена светлина на повишението. Първоначално то беше блокирано от Върховния административен съд (ВАС), защото намеренията на правителството за вдигане на минималната заплата не беше обсъдено с работодатели и синдикати, както се изисква по закон.

В началото на 2016 година предстои вдигане на заплатата с още 40 лв.

По-високи от днес стават и пенсиите за трудова дейност. Минималната пенсия за стаж и възраст става 157 лева и 44 стотинки, а максималната пенсия нараства до 910 лева. Определен е и нов размер на социалната пенсия за старост – 115 лева.

Изплащането на индексираните пенсии започва на 7 юли, напомнят от НОИ. От днес започва и приемът на молби за отпускане на енергийни помощи за следващата зима. Те се подават по постоянен адрес, а крайният срок е 31 октомври.                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com